Γρίπη: Ένα βρέφος και μια 5χρονη ανάμεσα στους 39 νεκρούς - Πότε πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά
Είκοσι ένας νέοι θάνατοι από επιπλοκές του ιού της γρίπης καταγράφηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39.
Η δραστηριότητα της γρίπης είναι σταθερά αυξημένη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με επικράτηση του πανδημικού στελέχους H1N1.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εβδομάδα από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2019, δηλώθηκαν 29 νέα κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνολικά ανήλθαν σε 165, ενώ ο αριθμός των νεκρών ήταν 37. Σε αυτούς προστίθενται δύο ακόμη θάνατοι, ενός 5χρονου κοριτσιού στην Κρήτη και ενός βρέφους κάτω των 12 μηνών με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, οι οποίοι καταγράφηκαν μέχρι το πρωί της Πέμπτης (07/02/2019). Τα στοιχεία ανακοίνωσαν οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και το γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου. «Η γρίπη κάθε χρόνο θερίζει, το ζήτημα είναι πώς θα αποφύγουμε τους θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.
Απαραίτητη είναι η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό, μέσα στο πρώτο 48ωρο όταν τα συμπτώματα της γρίπης είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και επιμένουν. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για τα οποία συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός ακόμα και τώρα.
Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων που είτε νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ είτε κατέληξαν, δεν είχαν εμβολιαστεί, σε ποσοστό 84%. Στην Εντατική έχουν νοσηλευτεί από βρέφη κάτω του έτους έως και ηλικιωμένοι 90 ετών. Αυτή τη στιγμή παραμένουν σε ΜΕΘ 60 άτομα. Τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ανέρχονται σε 9, όλα ανεμβολίαστα παρότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολόγος ΕΚΠΑ και πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι απαραίτητο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εμβολιασμός για τα υγιή παιδιά συνιστάται στις περιπτώσεις που στο περιβάλλον του παιδιού υπάρχει άτομο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. αν έχει νεογέννητο αδελφάκι), για την προστασία του ατόμου αυτού.
Η χρήση δε αντιικών φαρμάκων, πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.
Για τα παιδιά σε σχολική ηλικία, ο παιδίατρος-επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν επιπλέον μέτρα στα σχολεία, πέρα από την αυστηρή τήρηση των εξής τριών οδηγιών:
- Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που ασθενούν πρέπει να μένουν σπίτι
- Αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής
- Εμβολιασμός των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αν σε κάποιο σχολείο υπάρχει παιδί που έχει νοσήσει από Η1Ν1, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει το σχολείο, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το κλείσιμο των σχολείων δεν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στον περιορισμό των κρουσμάτων και δεν συνιστάται πάρα ίσως μόνο σε περιπτώσεις πανδημίας. Το κλείσιμο των σχολείων στη Ρουμανία, απέδωσε δε σε μάλλον αμηχανία και πανικό των τοπικών αρχών.
Στην εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, στάθηκε και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Η εγκύκλιος συστήνει τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να αναμένουν, σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
Επίσης, να ακολουθούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών, ενώ οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση μεν, αποφεύγοντας όμως τον πανικό.