ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Υπό έρευνα για ξέπλυμα και ενεργητική δωροδοκία ο Μανιαδάκης

Υπόθεση Novartis: Υπό έρευνα για ξέπλυμα και ενεργητική δωροδοκία ο Μανιαδάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο στόχαστρο για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» αλλά και για «ενεργητική δωροδοκία» βρίσκεται πλέον ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis Νίκος Μανιαδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αξιολογώντας τα στοιχεία της υπόθεσης και λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του Μανιαδάκη διερευνά εάν ενδεχομένως προκύπτουν κι άλλες αξιόποινες πράξεις σε βάρος του.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Παράλληλα η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα 10 πολιτικά πρόσωπα προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώσει το σημαντικό αυτό κομμάτι της έρευνας και για όσους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να ασκεί διώξεις, ενώ για όσους τα στοιχεία είναι ανεπαρκή να προχωρά όπως προβλέπει η δικονομία στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να ολοκληρώνεται κατά χρονική περίοδο η έρευνα και σε πρώτο πλάνο φέρεται να βρίσκεται η περίοδος 2010-12 , οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.

Πάντως, όπως τόνιζαν εισαγγελικές πηγές, ο όγκος των μέχρι στιγμής στοιχείων είναι τεράστιος και πως ακόμα κι αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι θα ήταν δύσκολο το έργο της αξιολόγησής τους, αρκεί κανείς να σκεφτεί πως μόνο η αποτύπωση τους σε χαρτί με βάση την ενημέρωση που είχαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα απαιτούσε 14 χρόνια!

Για την εδραίωση των κατηγοριών στην υπόθεση της Novartis υπάρχουν, κατά τις ίδιες πηγές, τρία βασικά κανάλια άντλησης στοιχείων:

  • Οι υπόλοιποι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες , η αξιοπιστία των οποίων ωστόσο είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται κι από το νόμο.
  • Τα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί κατά καιρούς από τη Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες οι εισαγγελικές αρχές κατέσχεσαν στοιχεία τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρία που φέρεται να έχει έδρα τον Ασπρόπυργο και να είχε συμβουλευτικό ρόλο της Novartis.
  • Τραπεζικοί λογαριασμοί το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα. Άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους, ενώ για συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Η Βιέννη και το «στικάκι»

Ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν πάντως κατηγορηματικά ότι στο τελευταίο τους ταξίδι οι Έλληνες εισαγγελείς στη Βιέννη, αρνήθηκαν να παραλάβουν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, στοιχεία (στικάκι) που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού.

Παρόλα αυτά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά για να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους.

Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες εισαγγελικές πηγές στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε πρόσφατα) ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει. Σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Αγγελής.

Πάντως στο πλαίσιο των νέων δεδομένων συνεργασίας ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για μια ακόμα συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.

Στην αντεπίθεση ο Μανιαδάκης

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, περνά στην αντεπίθεση προκειμένου να αποκρούσει την εις βάρος του ποινική δίωξη αλλά και τη διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του επιβλήθηκε.

Ειδικότερα, μέσω του συνηγόρου του ο Κ. Μανιαδάκης κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του έτερου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Επιπλέον, όπως λέει, η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου εσφαλμένα του αποδόθηκε, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.

Ακόμη, ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε η Εισαγγελία να προχωρήσει στο περιοριστικό αυτό μέτρο.