Μετρό: Προς επέκταση ως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η ανάγκη επέκτασης του Μετρό προς την παραλιακή ζώνη, ήταν το θέμα ημερίδας, που οργάνωσε ο δήμος Καλλιθέας, με προσκεκλημένους τους δήμους Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με τον διευθύνων σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Θεόδωρο Παπαδόπουλο να κάνει λόγο για "προτεραιοποίηση" γραμμής που θα καταλήγει ή θα διέρχεται στο ΚΠΙΣΝ.
Το ίδρυμα, όχι μόνον φιλοξένησε τη δημοτική ημερίδα, αλλά παραβρέθηκε και με μέλη της διοίκησής του, αφού το θέμα της ημερίδας για μέσα σταθερής τροχιάς που θα φθάνουν έως το ίδρυμα, αποτελεί και δέσμευση του ελληνικού Κράτους έναντι του ΚΠΙΣΝ, αποτυπωμένη από το 2009 στο νόμο που κύρωνε τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου.
Κατά την ημερίδα, διακριτή υπήρξε η πίεση του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής και των κατοίκων τους προς την κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Θεόδωρο Παπαδόπουλο, που αποσαφήνισε ότι τα μελλοντικά δίκτυα θα προκύψουν από τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού των μέσων σταθερής τροχιάς. Όπως εξήγησε, το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2019 θα δημοσιευθεί η σχετική προκήρυξη, η οποία με τη σειρά της εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια. Το 2020-2021, θα έχουν αποφασισθεί οι νέες γραμμές μετρό, οι οποίες εκτιμάται ότι θα παραδοθούν στο κοινό μια δεκαετία αργότερα.
Σε μια δεκαετία μέσα σταθερής τροχιάς στο ΚΠΙΣΝ
Στις επίμονες ερωτήσεις των παρισταμένων για γραμμή μετρό στην περιοχή, που θα διέρχεται ή θα καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην παραλιακή ζώνη, «θα υπάρξει προτεραιοποίηση».
Πανευρωπαϊκός προορισμός το ΚΠΙΣΝ
Τόσο ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος κατά την ομιλία του, όσο και ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης αλλά και ο εκπρόσωπος του δημάρχου Π. Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, στις παρεμβάσεις τους, ανέλυσαν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο άξονα της Συγγρού και την παραλιακή ζώνη: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία εκτός των επί χρόνια υπαρχόντων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στου Φιξ και κυρίως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για το οποίο οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονταν σε 700.000 επισκέπτες ετησίως, και οι οποίοι ανήλθαν σε τρία εκατ. το 2017, αναμένεται να αγγίξουν τα τέσσερα εκατ. επισκέπτες το 2018 και ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα βαίνει αυξανόμενος. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, το ΚΠΙΣΝ έχει αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό προορισμό, με περισσότερες από 10 διεθνείς διακρίσεις μέχρι στιγμής.
Από πλευράς ΚΠΙΣΝ, μίλησαν ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μανωλόπουλος και ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, αρχιτέκτονας και διευθυντής Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΠΙΣΝ Λυδία Κονιόρδου και ο νομικός σύμβουλος του ΙΣΝ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΠΙΣΝ Γιώργος Αγουρίδης.
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις ΚΠΙΣΝ - ΥΠΟΙΚ
Ο κ. Μανωλόπουλος στάθηκε ιδιαιτέρως στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΚΠΙΣΝ - όπως ο μεγάλος αριθμός δωρεάν εκδηλώσεων χάρις στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - και το γεγονός ότι απευθύνεται κυρίως στα πλέον ευάλωτα στρώματα, είτε ηλικιακά, είτε οικονομικά, δηλαδή σε ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και νέους. Όπως επισήμανε, βασική προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι κοινωνικές αυτές ομάδες από όλο το Λεκανοπέδιο, είναι να υπάρχει στο ΚΠΙΣΝ στάση μετρό. Το μετρό, είπε, πέρα από τη συγκεκριμένη κοινωνική προσφορά, θα επιφέρει περιβαλλοντικό όφελος, θα μειώσει το κυκλοφοριακό φορτίο στον άξονα της Συγγρού και θα αποτελέσει οικονομικό πόρο για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
Ο κ. Μανωλόπουλος κατέληξε σημειώνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει κύκλος σχετικών επαφών με το υπουργείο Οικονομικών.
«Στο Ίδρυμα πιστεύουμε ότι η οραματική θεώρηση είναι πολύ πιο σημαντική από την συμβατική θεώρηση» σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μαραβέλιας, ο οποίος τόνισε ότι και το Κέντρο Πολιτισμού Νιάρχος «προϊόν οράματος είναι», το οποίο υλοποίησε ο «τελευταίος αναγεννησιακός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο» μέσα από την ανθρωποκεντρική, αρχιτεκτονική του ματιά. Αναφέρθηκε στην εθνική αποστολή του ΚΠΙΣΝ, καθώς φιλοξενεί δυο μεγάλους εθνικούς οργανισμούς - την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή - καθώς η διάδοση πολιτιστικών ιδεών θρέφει την εξέλιξη στον τρόπο σκέψης, αλλά και διότι το ΚΠΙΣΝ έχει επαναπροσδιορίσει τη σκέψη για τους δημόσιους χώρους.
Επισήμανε ότι χάρις στον άξονα της Συγγρού που δημιουργήθηκε με το ΚΠΙΣΝ, η Αθήνα αποκτά πλέον χαρακτήρα παραλιακής πόλης - μεταμόρφωση που θα ολοκληρωθεί με τη σύνδεση του Κέντρου με το ΜΕΤΡΟ.