ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαιδευτικοί Σύλλογοι για τη δασκάλα στη Γαύδο: Να ζητήσει συγνώμη η δήμαρχος

Εκπαιδευτικοί Σύλλογοι για τη δασκάλα στη Γαύδο: Να ζητήσει συγνώμη η δήμαρχος
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Χανίων κάνει παρέμβαση σχετικά με το θέμα της παραίτησης της δασκάλας του δημοτικού σχολείου Γαύδου, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια διαπόμπευσής της» για μία απόφαση που έλαβε λόγω της απελπιστικής κατάστασης «που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς το καθεστώς της ''αναπλήρωσης'' και της έλλειψης μόνιμων διορισμών».

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος καταδικάζει όσους επιχειρούν να διαπομπεύσουν την δασκάλα, τονίζοντας πως «αποτελεί την πιο ανέντιμη υποστήριξη του συστήματος εργασιακής ομηρίας και ταλαιπωρίας των εκπαιδευτικών που γίνονται κάθε χρόνο εσωτερικοί μετανάστες, εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους, για να δουλέψουν στην άλλη άκρη της χώρας. Βάλλονται άνθρωποι που δουλεύουν με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες πολλών σχολείων, με ελάχιστους μισθούς, χωρίς άδειες, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς δικαίωμα να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα βρέφη τους με ασφάλεια».

Στόχος, όπως σημειώνεται, είναι «να αντιστραφεί το κύμα συμπάθειας προς τους αναπληρωτές. Στόχος τους είναι να καμφθεί η κατανόηση της αναγκαιότητας και η μαζική υποστήριξη που αρχίζει να απολαμβάνει το αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση», ενώ ο Σύλλογος κατηγορεί την δήμαρχο της Γάυδου για τη στάση της. «Ενημερώνουμε τη δήμαρχο Γαύδου ότι οι δήμαρχοι δεν αποτελούν τους εργοδότες των εκπαιδευτικών, παρόλο που οι νεοφιλελεύθερες στρατηγικές το επιθυμούν διακαώς και το επιδιώκουν ώστε να πάψει η κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Ας μη βιάζεται να προβάρει ανάλογα κουστούμια», αναφέρεται.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως εκπαιδευτικοί, όπως η δασκάλα της Γαύδου, επιλέγουν την ανεργία «προς όφελος των παιδιών τους».

«Ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των ακριτικών σχολείων και όχι μόνο, είναι οι μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια. Σε αυτό τον αγώνα θα θέλαμε να έχουμε συμπαραστάτη και το Δήμο Γαύδου και όχι απέναντί μας. Ζητούμε από τη δήμαρχο Γαύδου να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη από την εκπαιδευτικό. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ΤΩΡΑ», αναφέρει, κλείνοντας, η ανακοίνωση.

Δριμύτατη επίθεση σε όσους καταφέρθηκαν κατά της δασκάλας, εξαπολύει και η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε, που σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για διαστρέβλωση και μεγέθυνση του περιστατικού από μερίδα μέσων ενημέρωσης, «προκειμένου να αποδομήσουν το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, με απώτερο σκοπό βέβαια την εξυπηρέτηση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στοχεύουν στην κατάλυση δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών».

«Εκείνο που προξενεί αλγεινή εντύπωση είναι η απίστευτη τοποθέτηση του αιρετού εκπροσώπου ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης της ΔΗΣΥ», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση και παρατίθεται η δήλωσή του πως «η εκπαιδευτικός που παραιτήθηκε δεν θα έχει καμία επίπτωση λόγω της κατάργησης του διετούς αποκλεισμού από το Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή η ΔΗΣΥ στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποστηρίζει, όπως προκύπτει από τη δήλωση του εκπροσώπου της, την επαναφορά του διετούς αποκλεισμού από τους πίνακες πρόσληψης αναπληρωτών. Μία ρύθμιση που είχε θεσπίσει η αγαπημένη υπουργός παιδείας των στελεχών της ΔΗΣΥ, Άννα Διαμαντοπούλου. Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα όχι η τελευταία που συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΗΣΥ νοσταλγούν τις αντεργατικές, αντιεκπαιδευτικές & νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις της κ. Διαμαντοπούλου».

Η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. τονίζει πως «σε καμία περίπτωση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν πρέπει να λάβει υπόψη του τέτοιες αντιλήψεις που συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στηρίζουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος το δημόσιο σχολείο, και που συρρικνώνουν με τιμωρητικές λογικές τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων αναπληρωτών. Αυτές οι θέσεις εκφράζουν μόνο όσους τις εκφέρουν (και τους συνδικαλιστικούς τους χώρους) και όχι την εκπαιδευτική κοινότητα ούτε φυσικά και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ)

Η πραγματική λύση για τη στελέχωση των Δημόσιων Σχολείων δεν είναι άλλη από τους Μόνιμους Μαζικούς Διορισμούς Εκπαιδευτικών σε όλες τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και ειδικότερα οι μόνιμοι διορισμοί στα ακριτικά μέρη της χώρας μας».