Καμία «επίσημη» απειλή για έξοδο από την Σένγκεν
Η Ελλάδα αντέκρουσε χθες τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απειλές που διατυπώθηκαν από ορισμένες χώρες για έξοδο της από την ζώνη Σένγκεν εξαιτίας της αποτυχίας της να ελέγξει τον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
Αξιωματούχοι χωρών της κεντρικής Ευρώπης, με πρώτο τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο, πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν. Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχονται ότι ορισμένες κυβερνήσεις έχουν θέσει θέμα ανεπισήμως, όμως -υπογραμμίζουν- θα αποτελούσε συμβολική πράξη με μηδενικά αποτελέσματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Παράλληλα, με μια δραματική παρέμβαση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος -και με αφορμή τα όσα αναφέρονται στον Τύπο για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδος από τη ζώνη Σένγκεν- υπογράμμισε την ανάγκη, παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η χώρα μας στην όλη της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα γιατί υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και ότι αργοπορεί στην εφαρμογή τους.
Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν», στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ.
Σήμερα, με ερώτηση της στη Βουλή που απευθύνεται προς τον υπουργό Εξωτερικών, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τους κινδύνους άρνησης συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές δομές.
«Για ποιο λόγο η κυβέρνηση απέρριψε την αποστολή 400 ανθρώπων της Frontex που θα ενίσχυαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και γιατί επιμένει να μη χρησιμοποιεί τις ομάδες γρήγορης παρέμβασης “RABIT” της Frontex», ρωτά τον Νίκο Κοτζιά, καλώντας τον ακόμη να απαντήσει γιατί δεν θέλει 300 ειδικά μηχανήματα για την καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών και την ενσωμάτωσή τους στην κοινή βάση δεδομένων της Ε.Ε.
"Δεν έχει διατυπωθεί επισήμως, όμως υπάρχει πίεση", δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε δημοσιογράφους, διαψεύδοντας δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η Αθήνα, μεταξύ άλλων, αρνήθηκε να παραλάβει τα μηχανήματα ταυτοποίησης από την Ε.Ε.
Υπάρχουν τα συνήθη ψέματα για την Ελλάδα... Αυτό το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στη χώρα μας είναι άδικο
Από την πλευρά του, ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Άσελμπορν, απαντώντας στο δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από την Σένγκεν κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Αθήνα, είπε στο Reuters ότι δεν έδωσε κανένα τελεσίγραφο αλλά ότι προέτρεψε την Ελλάδα να συνεργαστεί με την Ε.Ε. ώστε να σταματήσει η συζήτηση για αυτό το θέμα.
Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα σταματήσει η συζήτηση στις Βρυξέλλες για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία
Ένταση στην Ειδομένη
Την ίδια στιγμή, συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, όπου η αστυνομία απώθησε περίπου 1.000 Πακιστανούς κάνοντας χρήση χημικών, όταν εκείνοι επιχείρησαν να γκρεμίσουν τον φράχτη που έχει υψωθεί στη μεθόριο, όπως δήλωσε μάρτυρας στο Reuters. Ένα σκοπιανός αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα προειδοποιητικά.
Στη συνέχεια οι μετανάστες εμπόδισαν την είσοδο Σύρων στην ΠΓΔΜ. "Αν δεν περάσουμε κι εμείς, κανένας δεν θα περάσει!", ήταν το σύνθημα τους.
Η απογοήτευση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ που είναι επιφορτισμένο με την αύξηση ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, και ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα αδυνατεί να κάνει χρήση των διαθέσιμων πόρων και του προσωπικού της ΕΕ ώστε να εξασφαλίσει ότι τα άτομα που φθάνουν στην ζώνη Σένγκεν διαθέτουν χαρτιά.
Ο κ. Μουζάλας είπε ότι όσο η Τουρκία δεν συλλαμβάνει του διακινητές του Αιγαίου, η Αθήνα δεν μπορεί να αποτρέψει μισοβυθισμένες βάρκες γεμάτες από πρόσφυγες να καταφθάσουν στην στεριά.
Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίγουμε, όμως αν διώξεις μια πλαστική βάρκα με 50 και 70 πρόσφυγες επάνω, καταμεσής του Αιγαίου, είναι σαν να μου ζητάς να τους πνίξω
Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η ενεργοποίηση του Άρθρου 26 της συνθήκης Σένγκεν, ώστε οι άνθρωποι που καταφθάνουν στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Ελλάδας να αντιμετωπίζονται σαν να προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν, ενδέχεται να συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών εσωτερικών την Παρασκευή.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να κινείται τώρα για την εφαρμογή μέτρων της ΕΕ για τον έλεγχο των μεταναστών και έτσι ένα κοινό μέτωπο εναντίον της Αθήνας είναι απίθανο ενδεχόμενο.
Όπως δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης:
Είναι ένα εργαλείο πίεσης για την Ελλάδα να δεχθεί τη βοήθεια της ΕΕ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Linas Linkevicius, δήλωσε στο Reuters:
Ειπώθηκε εξαιτίας της απροθυμίας (στην Ελλάδα) για την προστασία των συνόρων. Αλλά, τώρα, τα τελευταία μηνύματα που έρχονται λένε ότι στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτά τα μέτρα τελικά
Ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια από το ήδη στριμωγμένο προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους για την αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων, και μέχρι στιγμής έχει λάβει € 30 εκατομμύρια από την ΕΕ λόγω της γραφειοκρατίας και στις δύο πλευρές.
Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσφορά βοήθειας από την Frontex, ωστόσο, όπως είπε,σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνον οι ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα της χώρας.