ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν ικανοποιεί ΔΝΤ και ΕΚΤ μια αόριστη υπόσχεση για το χρέος

Δεν ικανοποιεί ΔΝΤ και ΕΚΤ μια αόριστη υπόσχεση για το χρέος

Είναι πέραν από ξεκάθαρο πως το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν θεωρεί αρκετή την ελάφρυνση του χρέους που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα και δεν είναι πεπεισμένο πως τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι τα κατάλληλα από αναπτυξιακής πλευράς και πως δεν επαρκούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Στη βάση αυτή οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν καταλήξει σε συμφωνία και ότι το Ταμείο θα συμφωνήσει να μπει στο πρόγραμμα και θα δώσει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο στη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μη επαναφέροντας το αίτημα μείωσης του χρέους πριν το 2018 είναι απλή σπέκουλα. Για να μετάσχει το ΔΝΤ θα πρέπει οι παρεμβάσεις στο χρέος να ανακοινωθούν τώρα με σαφήνεια, ακόμα και εάν εφαρμοστούν αργότερα και δεν αρκεί μια απλή «υποσχετική» για το χρέος.

Αλλά είναι αβέβαιο το εάν αυτή η υποσχετική για το χρέος θα σταθεί ικανή συνθήκη για να ανοίξουν και οι πύλες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την Ελλάδα. Κύκλοι με γνώση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν πως αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς το μαθηματικό μοντέλο, αν δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, δεν θα μπορέσει να γίνει μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τ την ΕΚΤ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να υπαχθεί στην ποσοτική χαλάρωση στις 9 Μαρτίου και πλέον «κυνηγά» την επομένη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 27ης Απριλίου. Κυβερνητικά στελέχη φροντίζουν να επισημαίνουν ότι η μη ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο δεν θα σήμαινε και την καταστροφή της χώρας.

«Θα μπορούμε να περιμένουμε τον Απρίλιο», λένε αρμόδιες πηγές επιχειρώντας να αποφορτίσουν την ένταση της συζήτησης για το QE. Παρ’ όλα αυτά, ουδείς από την κυβέρνηση αμφισβητεί σήμερα τη σημασία της ποσοτικής χαλάρωσης ως του πιο ισχυρού κρίκου στην αλυσίδα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας στις αγορές.