Τελεσίγραφο ΔΝΤ: Νομοθετήστε τώρα μειώσεις σε αφορολόγητο - συντάξεις
Στη διευκρίνιση ότι οι παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και το ασφαλιστικό που ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα μπορούν να νομοθετηθούν «τώρα», αλλά να εφαρμοστούν στο «κοντινό μέλλον» και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει, προχώρησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις στο πλαίσιο ενημέρωσης που έκανε από την Ουάσιγκτον.
Ο Ράις επανέλαβε πως το ΔΝΤ δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνο για λίγα χρόνια.
«Αν η Ελλάδα αποφασίσει να θέσει στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δείξει πώς με αξιόπιστο τρόπο μπορεί να πετύχει το στόχο αυτό. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν η ανάκαμψη βρεθεί σε καλό δρόμο», είπε ο Ράις.
Κληθείς από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ να διευκρινίσει το πώς οι παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις δεν θα επιφέρουν λιτότητα ο Ράις είπε πως «τα μέτρα μπορούν να νομοθετηθούν τώρα, αλλά να εφαρμοστούν στο κοντινό μέλλον και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει».
Ερωτηθείς για δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί ο Ράις απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις», είπε.
Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να περιγραφούν - ληφθούν ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις που θα λάβει η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά και παρέπεμψε στην διαπραγμάτευση.
Κληθείς από τον Μιχάλη Ιγνατίου να σχολιάσει το σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times σύμφωνα με τον οποίο «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εντός παιδιάς» και ειδικά την αναφορά του Ρέγκλινγκ πως το ΔΝΤ οδηγείται σε διαφορετικό συμπέρασμα διότι «δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη» ο Ράις σημείωσε τα εξής: «Υποστηρίζουμε την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους μας και οι περισσότεροι Διευθυντές μας την υποστηρίζουν».
Στην ίδια βάση συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια.
«Αυτή η στήριξη δεν είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.
Στη βάση αυτή διευκρίνισε πως δεν έχει ενδείξεις πως ενδεχόμενη αλλαγή του Αμερικάνου Εκπροσώπου στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο θα επηρεάσει τη θέση του Ταμείου για την Ελλάδα.Δήλωσε δε ότι δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Τέλος, κληθείς από το CNN Greece να σχολιάσει το γεγονός ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου σκοπεύει να συζητήσει το λειτουργικό πλαίσιο συνεργασίας του Ταμείου με νομισματικές ενώσεις, είπε πως αυτό δεν είναι κάτι νέο και πως το ζήτημα θα εξετασθεί μέσα στο έτος.