ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμοί: 3 «ναι» και 1 «όχι» για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Θεσμοί: 3 «ναι» και 1 «όχι» για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμών για το περιεχόμενο του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2017 απέσπασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο δεν μπόρεσε να κάμψει τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί υπεραισιόδοξες κάποιες τις εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το επόμενο έτος.

Οι διαφωνίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διατυπώθηκαν σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών που έγινε την Παρασκευή. Σε αυτή τη τηλεδιάσκεψη παρουσιάσθηκαν οι τελικές παραδοχές του προσχέδιου του Προϋπολογισμού και συγκεκριμένα οι προβλέψεις για έλλειμμα, έσοδα, δαπάνες, χρέος και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» στο προσχέδιο κρίνοντας πως κινείται «εντός πλαισίου». Αντιθέτως το ΔΝΤ διαφώνησε τόσο με τους στόχους για το 2017, όσο και με τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του 2016.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει πλεόνασμα στην περιοχή του 0,65% του ΑΕΠ για εφέτος, έναντι στόχου του προγράμματος για 0,5%, ενώ το 2017 θα φτάσει το 1,75% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, στο προσχέδιο προβλέπεται μείωση του χρέους στο 175,8% του ΑΕΠ, έναντι 180% του ΑΕΠ εφέτος.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η στάση του Ταμείου δεν μπορεί να εξηγηθεί, δεδομένου ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο δείχνει πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα ξεπερασθεί κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου. Ως παράδειγμα φέρνουν τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο που έπιασαν τον στόχο, ενώ όλοι υποστήριζαν το αντίθετο, αλλά και τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που κινούνται καλύτερα των αρχικών προσδοκιών.

Στελέχη κοντά στους δανειστές θεωρούν πως εάν το μακροοικονομικό σενάριο της κυβέρνησης που προβλέπει ύφεση 0,3% για το 2016 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμούς 2,7% του ΑΕΠ το 2017 δεν επιβεβαιωθεί, τότε θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των στόχων για τα έσοδα, το πρωτογενή πλεόνασματα και το χρέος, κάτι που ενδεχομένως να γίνει με την κατάθεση του τελικού Προϋπολογισμού 2017 το Νοέμβριο στη Βουλή.