Οι 10 εντολές «φωτιά» του ΔΝΤ
Αυστηρά μηνύματα στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική οικονομία με έκθεση που συνέταξε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Το ΔΝΤ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση, νέες δραστικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό, τονίζει την ανάγκη για νέα μείωση των υφιστάμενων συντάξεων και για μείωση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Ζητεί, επίσης, άμεσο ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων, πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αποφυγή οποιασδήποτε νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», χαρακτηρίζει το χρέος – για μία ακόμη φορά – ως μη βιώσιμο και υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσής του, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και γενναιόδωρα σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup του Μαΐου.
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί έχουν προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και αναφέρεται στα μεγάλα ποσοστά φτώχειας, ακόμη και στις ελλείψεις σε βασικά είδη στα νοσοκομεία, όπως οι σύριγγες. Γι΄αυτό οι προτάσεις που κάνει για μειώσεις των υφιστάμενων συντάξεων και μειώσεις του αφορολόγητου αποσκοπούν στο να τονωθούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και κυρίως οι άνεργοι.
Ο δεκάλογος του Ταμείου
1.Ανεργία
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα.
2.Δαπάνες
Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους.
3.Έλλειμμα συνταξιοδοτικού
Το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2% στη ζώνη του ευρώ).
4.Μείωση συντάξεων
Είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των υφιστάμενων συντάξεων και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές.
5.Φοροαπαλλαγές
Οι φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα είναι πολύ γενναιόδωρες και εξαιρούν από τη φορολογία εισοδήματος περισσότερους από τους μισούς μισθωτούς (σε σύγκριση με το 8% της Ευρωζώνης).
6.Φορολογικοί συντελεστές
Οι αρχές πρέπει να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές (και τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών), να μειώσουν τις γενναιόδωρες απαλλαγές στη φορολογία του εισοδήματος και να εξαλείψουν τις υπόλοιπες φορολογικές απαλλαγές που ωφελούν τους πλουσίους.
7.Ρυθμίσεις οφειλών
Οι αρχές πρέπει να απέχουν από το να υιοθετούν περαιτέρω προγράμματα τμηματικών πληρωμών (όπως ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών). Αντ’ αυτού, πρέπει να δρομολογήσουν ειδικές και διατηρήσιμες αναδιαρθρωτικές λύσεις, μόνο για βιώσιμους οφειλέτες, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.
8.Συλλογικές απολύσεις – Συλλογική δράση
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να αντιστραφούν. Αντ’ αυτού πρέπει να συμπληρωθούν με πιο φιλόδοξες προσπάθειες καθώς και με μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τις συλλογικές απολύσεις και τη συλλογική δράση με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
9.Δημοσιονομικοί στόχοι
Οι τρέχοντες στόχοι των αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικοί γιατί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες – παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας μέχρι τα μέσα του αιώνα – και ότι ταυτόχρονα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
10.Ελάφρυνση χρέους
Απαιτείται πλήρης υποστήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους της. Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται.