Τσακαλώτος: «Δεν τα έχουμε σπάσει» με τους θεσμούς για τη διαπραγμάτευση
Ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθούς και ελεύθερο επάγγελμα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξη τύπου με τους κ. Κατρούγκαλο, Σταθάκη και Χουλιαράκη προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος προκειμένου να ψηφιστούν με κανονικές διαδικασίες την Μεγάλη εβδομάδα. «Ενδιάμεσα, είμαστε ανοικτοί στις όποιες παρατηρήσεις των θεσμών», είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στο φόρο εισοδήματος, είπε πως η παρέμβαση που εξετάζεται οδηγεί στην εύρεση εσόδων 1%. Συγκεκριμένα είπε πως φορολογείται αθροιστικά το εισόδημα από μισθούς, συντάξεις και ελευθέριο επάγγελμα (οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής: Από 0-20.000 ευρώ 22%, από 20.001-30.000 ευρώ 29%, από 30.001-40.000 ευρώ 37% και άνω των 40.000 ευρώ 45%), πως για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται, ότι προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων με 3 συντελεστές, αλλά και η αυτοτελής φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 15%.
Ο υπουργός ανέφερε πως κάποιος με εισόδημα 9.091 ευρώ δεν θα πληρώνει φόρο, όταν σήμερα εξαιρείται της φορολόγησης κάποιος με εισόδημα 9.500 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε πως οι θεσμοί θέλουν να μειωθεί ακόμη περισσότερο το αφορολόγητο, αλλά αυτό δεν το δέχεται η κυβέρνηση.«Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω ένα νομοσχέδιο στη Βουλή με μικρότερο αφορολόγητο», είπε.
Συμφώνα με όσα ανέφερε, φορολογούμενος με 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα καταβάλει πρόσθετο φόρο 61 ευρώ σε σχέση με σήμερα, ενώ η πρόταση των θεσμών θα οδηγούσε σε επιβάρυνση του με πρόσθετο φόρο 240 ευρώ. Ομοίως, τόνισε πως κάποιος που έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, θα καταβάλει πρόσθετο φόρο 1.800, ενώ η πρόταση των θεσμών θα οδηγούσε σε 1.900 λιγότερο φόρο.
Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση προχωρεί μονομερώς στην κατάθεση των δύο νομοσχέδιων ο κ. Τσακαλώτος είπε τα εξής: «Στα νομοσχέδια για τις συντάξεις και το φόρο εισοδήματος έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με τους θεσμούς. Καταλαβαίνουν ποιες είναι οι κόκκινες μας γραμμές. Είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε το διαχωρισμό, αφενός ότι οι στόχοι συναποφασίζονται με τους θεσμούς , αφετέρου ότι τα μέσα και οι πολιτικές που καλύπτουν τους στόχους τους αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση», είπε και προσέθεσε: «Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάποια μέτρα πιο νωρίς. Το ασφαλιστικό δεν θα μπορούσε να πάει με επείγουσες διαδικασίες. Νομίζω πως θα υπάρξει μεγάλη κατανόηση . Νομίζω πως είναι μια πρακτική που θα κατανοήσουν και οι πιστωτές και οι θεσμοί και οι υπουργοί που θα συναντήσω στην Ουάσιγκτον».
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για περίπλοκη και πολυσύνθετη συζήτηση με τους θεσμούς, λέγοντας πως εμπλέκονται πολλοί παίκτες που δεν συμφωνούν μεταξύ τους. «Μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση καλοπροαίρετα. Αναζητούμε λύσεις που θα καλύπτουν τους 4 θεσμούς, αλλά θα καλύπτουν και τις κόκκινες γραμμές μας. Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για το αφορολόγητο, τις συντάξεις για την ευκαιρία που πρέπει να έχουμε στην εφαρμογή της πολιτικής. Είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση που κάποτε πρέπει να λάβει αποφάσεις. Κανείς δεν μας κατηγορεί ότι καθυστερούμε εμείς», είπε.
Ερωτηθείς για το εάν κυβέρνηση και θεσμοί τα έχουν σπάσει ανέφερε: «Δεν τα έχουμε σπάσει. Δεν προκύπτει πουθενά ότι υπάρχει αυτό το σπάσιμο. Θεωρούμε εμείς και νομίζω ότι το θεωρούν και οι θεσμοί ότι οι αριθμοί βγαίνουν. Το ΔΝΤ έχει διαφορετική κατανόηση και πιέζει για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους», είπε ο υπουργός.
Επίσης προανήγγειλε τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου, στο οποίο θα κλειδώσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Οι μειώσεις στις συντάξεις
«Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις», υποστήριξε ο Γ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξη τύπου. «Θεωρούμε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περικοπές. Δεν υπάρχει ανάγκη για περικοπές διότι υπερκαλύψαμε τους Μνημονιακούς στόχους. Είναι μικρότερη η συνταξιοδοτική πίττα, αλλά την μοιράζουμε δικαιότερα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως κατά τις διαπραγματεύσεις διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και εξασφαλίσθηκε εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Κατά τον ίδιο, καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί και πως δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή. Αποσαφήνισε δε πως είναι ανακριβείς οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία.
«Η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζομένους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Και μάλιστα, στο πλαίσιο της ίδιας λογικής κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει όλη την πολιτική της κυβέρνησης και αντανακλάται και στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο: προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δηλαδή του 80% του πληθυσμού, αναδιανομή από τους πλουσιότερους στους πιο φτωχούς και αδύναμους», ανέφερε ο υπουργός.
Τα κόκκινα δάνεια
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε πως εκείνος δεν θα καταθέσει νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και υποστήριξε πως κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν στο ζήτημα αυτό. «Έχουμε προσεγγίσει ένα κοινό τόπο. Είμαι σίγουρος πως έως τις 22 μήνα θα έχουμε λύση και στο θέμα των κόκκινων δανείων», είπε.
Ο υπουργός είπε πως υπό συζήτηση είναι η δημιουργία της αγοράς κόκκινων δανείων, το πώς θα γίνει συντονισμός χρεών προς Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες, αλλά και το τι θα ισχύσει με τα ενήμερα δάνεια.«Aν βρεθεί ένας μηχανισμός εθελούσιας συζήτησης μεταξύ όλων των δανειστών, δηλαδή του κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων, και των τραπεζών, θα μπορεί να βρεθούν κάποιες βιώσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την εξυπηρέτηση των χρεών», είπε.
«Η προσέγγισή μας είναι γνωστή. Θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας φυσικών προσώπων και των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, προκειμένου να μην ανοίξει η αγορά άμεσα.», ανέφερε.