Παραμένουν οι διαφωνίες με τους δανειστές - Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης
Β' Μέρος - (Δείτε εδώ το α' μέρος)
Προσδοκίες ότι σήμερα ή έως τα ξημερώματα της Δευτέρας θα κλείσει το κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς εκφράζει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, όμως, δεν υπάρχει κοινός τόπος στα ζητήματα των επικουρικών και των κόκκινων δανείων.
"Κάναμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη λήξη του μαραθωνίου διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται "λέξη προς λέξη" τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.
Η Κομισιόν ζητεί τη διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ χαμηλώνει τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ, ζητώντας διευθέτηση του χρέους. Οι δύο πλευρές των δανειστών συμφωνούν αναφορικά με το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια και ζητούν από την Ελλάδα τα εξής:
* Τη μείωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ αντί για 9.000-9.300 που έχει προτείνει η κυβέρνηση (από 9.545 που ισχύει σήμερα).
* Αύξηση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, από 13% ΦΠΑ στο 23%), αλλά και στα βιβλία.
* Αυξήσεις και νέους έμμεσους φόρους σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.
* Περικοπές των προνομιακών επιδομάτων.
* Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
* Την πώληση σε funds όλων των κόκκινων δανείων, ακόμη και των ενήμερων, εκτός από λίγα στεγαστικά.
* Νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια με πάγωμα μπόνους και προαγωγών.
Μεγάλη η απόσταση στα κόκκινα δάνεια
Αγεφύρωτες μοιάζουν οι διαφορές κυβέρνησης θεσμών στα κόκκινα δάνεια όπως προέκυψε το Σάββατο από τη συνάντηση του υπουργού Οικκονομίας Γιώργου Σταθάκη με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.Οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζονται σήμερα Κυριακή.
"Κάναμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη λήξη του μαραθωνίου διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018.
Κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα κόκκινα δάνεια δήλωναν πως "η απόσταση είναι μεγάλη", παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά συμβιβαστική πρόταση μικρότερης χρονικά μεταβατικής περιόδου προστασίας, από αυτή της τριετίας.
Η ελληνική πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο απελευθέρωσης της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds φέρεται να συνάντησε την άρνηση των θεσμών οι οποίοι επιθυμούν άμεση πώληση με το "πακετάρισμα" μάλιστα και ενήμερων δανείων.
Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν εφικτό να υπάρξει μία παράταση 1 έτους με παράλληλη όμως προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών για δάνεια πρώτης κατοικίας.
Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει ότι θα προστατεύονται από την πώληση δάνεια που συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια ύψους έως 100.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο όριο για ελεύθερους επαγγελματίες προσδιορίζεται στα 75.000 ευρώ και στα καταναλωτικά δάνεια στα 5.000 ευρώ.
Τέλος στη διαπραγμάτευση του Σαββάτου τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών.
Νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις
Νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, καθώς δεν υπάρχει πεδίο συμφωνίας για τις επικουρικές συντάξεις.
Εξερχόμενος από την διαπραγμάτευση του Σαββάτου, ο υπουργός Εργασίας, κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από εκείνες που είναι πρόθυμη να δεχτεί η ελληνική πλευρά. Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος και αύριο Κυριακή θα υπάρξει συνάντηση με τους θεσμούς για το ίδιο θέμα.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην πειραχθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Αυτό αποτελεί μικρή υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς που είχε θέσει προγενέστερα όριο τα 1400 ευρώ.
Σε σχέση με τα 700 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από την επικουρική ασφάλιση η κυβέρνηση επιμένει ότι τα περίπου 300 ευρώ θα βρεθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τα υπόλοιπα 400 από τις προσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις.
Κερδισμένοι και χαμένοι στο φορολογικό
Ποιες είναι οι αλλαγές έτσι όπως διαμορφώνεται η νέα φορολογική κλίμακα βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 (εισοδήματα 2014) της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων θα έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση (από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ).
Θα υπάρξει ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ (ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα).
Θα υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, (έως και 5% τους εισοδήματός τους).
Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο (μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα).
Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο.
Συνεχίζεται...