ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Οι Ευρωπαίοι να δείξουν λογική για το ελληνικό χρέος

Λαγκάρντ: Οι Ευρωπαίοι να δείξουν λογική για το ελληνικό χρέος

Στην δημόσια τοποθέτηση πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι «λογικοί» για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Αν και ερωτήθηκε για το ζήτημα που ανέκυψε με το θέμα του Wikileaks η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να το σχολιάσει και εστίασε στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνοντας πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τη θέση που έχει εκφράσει το Ταμείο ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο.

«Έχουμε εξ αρχής πει δύο πράγματα. Ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ότι το χρέος της είναι πολύ μεγάλο», είπε η κ. Λαγκάρντ και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στην ελληνική υπόθεση τις επόμενες εβδομάδες.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, με έντονο τρόπο είπε πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα «πάει κατευθείαν στο τοίχο», ενώ σε σχέση με τη φορολογία είπε πως πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Για το θέμα του χρέους η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα», ανέφερε και περιέγραψε ως λύσεις την επέκταση των ωριμάνσεων, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα.

Πρέπει να τονισθεί πως μέχρι σήμερα ο ESM και η ευρωζώνη συνολικά διαφωνούν με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, θεωρώντας πως αυτά είναι ήδη χαμηλά.

Αναφερόμενη σε άλλα θέματα διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως ο κίνδυνος Brexit «είναι μια ανησυχία», ότι οι κινεζικές αρχές έχουν «παρερμηνευθεί» ως προς την υποτίμηση του γουάν, αλλά και ότι την ανησυχούν οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Στη βάση αυτή απεκάλυψε πως το ΔΝΤ πιθανόν να αναθεωρήσει χαμηλότερα τις εκτιμήσεις του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές ανάπτυξης την επομένη εβδομάδα όταν και θα παρουσιασθεί η σχετική έκθεση στην Ουάσιγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ