ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σολομώντειος λύση ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Η Σολομώντειος λύση ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Μια ενδιάμεση λύση που θα μπορούσε να καταστήσει πιο εύπεπτες τις περικοπές συντάξεων και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα υπέδειξε χθες με άρθρο του στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ που συνέδεσε την καριέρα του με την ελληνική διάσωση και έχει χρεωθεί τη καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης, έκανε χθες μια παρέμβαση με τέσσερα σκέλη.

Αρχικά ξεκαθάρισε πως όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Στην ίδια βάση κατηγορηματικά ξεκαθάρισε πως οι υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της χωρίς την ελάφρυνσή του -με μια γρήγορη μετάβαση από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στην Ευρωζώνη- δεν είναι αξιόπιστες.

Εν συνεχεία επεσήμανε πως παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, ο ελληνικός προϋπολογισμός επιχορηγεί περίπου με το 10% του ΑΕΠ το ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,5% τοις εκατό.

Τέλος, επεσήμανε πως χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις ο φιλόδοξος μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν επιτυγχάνεται, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5% ΑΕΠ, ήτοι 8 δισ. ευρώ για να καλύψει αυτόν τον στόχο.

Στο σημείο αυτό ο Τόμσεν θέτει το ερώτημα: «Θα μπορούσε ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πολύ χαμηλότερος από το 3,5% του ΑΕΠ να κάνει την απαραίτητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση λιγότερο απαιτητική;».

Ουσιαστικά με την αναφορά αυτή μοιάζει να κλείνει το μάτι στις δύο πλευρές. Το μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση είναι: «Προχωρήστε σε περικοπές συντάξεων, ωστόσο διεκδικήστε ως αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα». Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους είναι: «Αποδεχτείτε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και αποφύγετε την επανεμφάνιση των φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Η αναφορά του στελέχους του ΔΝΤ σε μικρότερα πρωτογενή πλεόνασμα δεν είναι σίγουρα τυχαία και προφανώς ήδη συζητείται μεταξύ των θεσμών. Ωστόσο, χωρίς να υπάρξει περικοπή των συντάξεων ούτε οι αποφάσεις για το χαμηλότερο πλεόνασμα, ούτε οι αποφάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα έλθουν σύντομα.