Στον «αέρα» η κυβερνητική πρόταση για δύο συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Στον «αέρα» βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για δύο διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει πολλαπλώς την κοινοτική νομοθεσία.
Η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ, εμπνευστής της οποίας εμφανίζεται να είναι ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, προβλέπει πως όσοι φοιτούν σε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα καταβάλουν ΦΠΑ 13%, όσοι φοιτούν σε φροντιστήρια, ΙΕΚ, σχολές χορού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 6%, ενώ η προσχολική εκπαίδευση (νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί) θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η σχετική κυβερνητική πρόταση εξετάσθηκε χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικών Πολιτικής χωρίς να έχει πρώτα εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Βάσει των ίδιων πληροφοριών «και να ανέμενε θετική εισήγηση η κυβέρνηση δεν θα τη λάμβανε», καθώς η πρόταση της αντιβαίνει την Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας.
Η εν λόγω οδηγία στο προοίμιο της αναφέρει ξεκάθαρα πως «στο έδαφος κάθε κράτους μέλους παρόμοια αγαθά και υπηρεσίες υπόκεινται στην ίδια φορολογική επιβάρυνση, οποιαδήποτε και αν είναι η έκταση του δικτύου παραγωγής και διανομής». Δηλαδή με απλά λόγια, η εκπαίδευση ως υπηρεσία ανεξάρτητα εάν παρέχεται σε ιδιωτικό λύκεια, φροντιστήριο αγγλικών, η σχολή αυτοδυτών, θα πρέπει να έχει τον ίδιο συντελεστή.
Αλλά και σε σχέση με τους μειωμένους συντελεστές 13% και 6% προκύπτει πρόβλημα καθώς το άρθρο 98 της Κοινοτικής Οδηγίας ξεκαθαρίζει πως τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν έναν ή δύο μειωμένους συντελεστές μόνο στις παραδόσεις αγαθών και στις παροχές υπηρεσιών των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στην Οδηγία, ενώ προσθέτει με έμφαση πως «οι μειωμένοι συντελεστές δεν εφαρμόζονται στις ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες». Δεδομένου ότι η εκπαίδευση είναι στις απαλλασσόμενες υπηρεσίες της κοινοτικής οδηγίας και όχι στις υπηρεσίες που ισχύει μειωμένος ΦΠΑ, γεννάται αυτομάτως ζήτημα. Αλλά πρόβλημα θα προκύψει και με τα εξ αποστάσεως σεμινάρια και φροντιστήρια που παρέχονται ηλεκτρονικά (Webinars) τα οποία βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 23% και όχι 6%.
Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί πως οι θεσμοί έχουν δυσφορήσει με την τροπή του θέματος του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς γεννά ανεπιθύμητες εξαιρέσεις στο κοινοτικό κεκτημένο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας στο άρθρο 132 ξεκαθαρίζει πως τα κράτη μέλη απαλλάσσουν από ΦΠΑ:
Την εκπαίδευση των παιδιών ή των νέων, τη σχολική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση, επιμόρφωση ή επανακατάρτιση καθώς και τις στενά συνδεόμενες με αυτές παροχές υπηρεσιών και παραδόσεις αγαθών, που πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημόσιου δικαίου που επιδιώκουν τους ανωτέρω σκοπούς ή από οργανισμούς που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος αναγνωρίζει ότι έχουν παρεμφερείς σκοπούς, ι) τα ιδιαίτερα μαθήματα που παραδίδονται από εκπαιδευτικούς και τα οποία αφορούν τη σχολική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Τις παροχές υπηρεσιών και τις παραδόσεις αγαθών οι οποίες συνδέονται στενά με την προστασία των παιδιών και των νέων και πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημόσιου δικαίου ή από οργανισμούς που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος αναγνωρίζει ως κοινωνικού χαρακτήρα.
Στην απογευματινή συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης με τους επικεφαλής των θεσμών, με αντικείμενο τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, τον προϋπολογισμό και την φορολογία αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Στην εν λόγω συνάντηση αναμένεται να μετέχει και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, καθώς αυτό έχει προβλεφθεί στο σχετικό προγραμματισμό. Ως εκ τούτου αύριο Πέμπτη το τοπίο για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα είναι πιο ξεκάθαρο.