ΚΟΣΜΟΣ

Φυλακισμένα μνήματα: Χώρος μαρτυρίου και σύμβολο του αγώνα των Κυπρίων για ελευθερία

Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Ο αγώνας των Κυπρίων για απελευθέρωση από τους Άγγλους ήταν σκληρός και άνισος. Στα πέντε χρόνια που διήρκεσε, εκατοντάδες πέθαναν ή τραυματίστηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν.

Εξέχουσα θέση στη συλλογική μνήμη των Κυπρίων έχουν οι ήρωες της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Λευκωσίας βρίσκονται οι φυλακές όπου σε ένα μικρό σχετικά περίκλειστο χώρο εντός τους βρίσκεται και ο χώρος φυλάκισης, εκτέλεσης και ταφής ηρώων της ΕΟΚΑ γνωστός και ως «φυλακισμένα μνήματα».

Ο κ. Στέλιος Παπαστυλιανού είναι σήμερα υπεύθυνος για το χώρο και αφηγήθηκε στο CNN Greece την ιστορία του καθώς και την ιστορία των Κυπρίων αγωνιστών που πέρασαν από αυτόν το τόπο μαρτυρίου.

Οι Άγγλοι δημιούργησαν αυτόν τον χώρο για να εκτελούν και να θάβουν τους «τρομοκράτες» όπως αποκαλούσαν τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Οι εκτελέσεις γίνονταν πάντα μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί είχαν τελειώσει και οι ταφές με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς την παρουσία οποιοδήποτε μηδενός εξερουμένου.

Μετά την απελευθέρωση όταν μπήκε μέσα στον χώρο ταφής ο ιερέας των φυλακών αντίκρυσε μια άδεια αυλή με ξερόχορτά και καμία ένδειξη για το που ήταν ενταφιασμένος ο καθένας. Λίγο αργότερα βρέθηκε ένα έγγραφο στο οποίο υπήρχε ένα σχεδιάγραμμα για του που και πως ήταν ενταφιασμένος ο κάθε αγωνιστής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης