ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Η πορεία προς την ανεξαρτησία μέσα από το Μουσείο Αγώνα ΕΟΚΑ

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Το κυπριακό πρόβλημα έχει τις ρίζες του στον προπερασμένο αιώνα όταν η Κύπρος έγινε αρχικά προτεκτοράτο και στη συνέχεια αποικία της Αγγλίας.

Ο αγώνας των ελληνοκυπρίων για ανεξαρτησία και ένωση με την Ελλάδα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του νησιού. Από το 1955 έως το 1959 ο αγώνας της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, γνωστής με τα αρχικά της ως ΕΟΚΑ, καταγράφηκε ως μια εποποιία για την υπόθεση της ανεξαρτησίας, ωστόσο ήταν και μια περίοδος όπου βάθυνε το ρήγμα μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η ανεξαρτησία επιτεύχθηκε τελικά όχι όμως και η ένωση με την Ελλάδα.

kypros mouseio eoka.jpg

Τρεις αγχόνες μπροστά από τις φωτογραφίες ηρώων της ΕΟΚΑ που σκοτώθηκαν κατά της διάρκεια του αγώνα ή εκτελέστηκαν από τους Άγγλους

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ/CNN GREECE

Ο αγώνας αυτός των Κυπρίων για πολιτική χειραφέτηση παρουσιάζεται εκτεταμένα μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Αγώνα το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ελεύθερης Λευκωσίας, ένας μουσείο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί αν βρεθεί στην Κύπρο.

kypros mouseio eoka.png

Όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ/CNN GREECE

Φωτογραφικό υλικό, όπλα, και αντικείμενα, επιστολές, αναπαραστάσεις, προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ αλλά και η μία από τις τρεις αγχόνες που χρησιμοποιούσαν οι Άγγλοι για τις εκτελέσεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, εκτίθενται μεταξύ άλλων στον μουσείο. Υπάρχει επίσης εξειδικευμένη βιβλιοθήκη με ιστορικά βιβλία, τα οποία ως επί το πλείστον αναφέρονται στον για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και κατ’ επέκταση στο κυπριακό πρόβλημα πολύ χρήσιμα για τους ερευνητές.

kypros mouseio eoka.png

Μια από τις τρεις αγχόνες που χρησιμοποιήθηκαν για εκτελέσεις αγωνιστών της ΕΟΚΑ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ/CNN GREECE

Επίσης εκτίθενται τα τεκμήρια από τα τρία δημοψηφίσματα για την απελευθέρωση της Κύπρου και της ένωσής της με την Ελλάδα μεταξύ τους και του δημοψηφίσματος του 1950 στο υπέγραψε το 95,7 του Κυπριακού Ελληνισμού και αξίωνε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέγραψαν το Δημοψήφισμα και μερικές εκατοντάδες Τουρκοκυπρίων.

kypros mouseio eoka.png

Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου οι φωτογραφίες των Μακάριου πρώτου πρόεδρου της Κύπρου και Γεωργίου Γρίβα αρχηγού της ΕΟΚΑ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ/CNN GREECE
kypros mouseio eoka.png

Φωτογραφίες επικηρυγμένων αγωνιστών της ΕΟΚΑ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ/CNN GREECE