ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ CNNi: «Μεγαλώσαμε στη χώρα που νίκησε τον φασισμό και τώρα είμαστε ακριβώς αυτό»

Newsroom

«Μεγαλώσαμε στη χώρα που νίκησε τον φασισμό και τώρα είμαστε ακριβώς αυτό. Τώρα είμαστε αυτό το ανείπωτο κακό και όλοι φαίνεται να είναι εντάξει με αυτό, όχι όλοι αλλά πολλοί πολλοί άνθρωποι…».

Με αυτή τη φράση η Τάνια, Ρωσίδα δασκάλα που αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί από την πατρίδα της περιγράφει το συναισθηματικό Γολγοθά αλλά και το βιοτικό αξιέξοδο που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπατριώτες της, την επαύριον της εισβολής στην Ουκρανία.

Υπό αυτό το πρίσμα, μάλιστα, αίσθηση προκαλούν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους στις πρώτες μόνο μέρες του πολέμου.

Αυτό μάλιστα ισχυρίστηκε και ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας το Σάββατο στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Πολλοί από όσους αποχωρούν ταξιδεύουν προς την Τουρκία.

Μια άλλη γυναίκα, η Μαρία, που έφυγε με τον άντρα της από τη Ρωσία έκανε λόγο για «πλύση εγκεφάλου» την οποία υφίστανται πολλοί κάτοικοι της χώρας από την κεντρική εξουσία:

«Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς μπορώ να επιβιώσω εκεί. Πολλοί, πραγματικά πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία υποστηρίζουν αυτήν την πολιτική. Και αυτό είναι αφόρητο, τους έχει γίνει πλύση εγκεφάλου νομίζω».

Μερικές από τις οικογένειες των Ρώσων που βρίσκονται στη γείτονα χώρα, μίλησαν στο CNNi για τους λόγους της απόφασής τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για μια έξοδο μαζική και συνεχιζόμενη. Αφορά μάλιστα πολλούς νέους και μορφωμένους ανθρώπους, επαγγελματίες, κυρίως από τους κλάδους των ειδικών πληροφορικής, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων που έχουν καταλήξει σε χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία και η Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης