ΚΟΣΜΟΣ

Πίτερ Ζαλμάγεφ: Ο Πούτιν μισεί την Ουκρανία επειδή δεν υποτάσσεται - Είναι φροϋδικό και ψυχωτικό

Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Για απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να μην κινείται στο πλαίσιο της λογικής και τις συμμαχικές δυνάμεις να πρέπει να βρουν «δημιουργικούς» τρόπους για να βοηθήσουν την πολύπαθη χώρα, έκανε λόγο ο διευθυντής του Eurasia Democracy Initiative, Πίτερ Ζαλμάγεφ μιλώντας στο CNN Greece.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ζαλμάγεφ αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε απόσταση δυο ωρών από το Κίεβο, έχοντας ζήσει την εμπειρία του βομβαρδισμού λίγες ώρες νωρίτερα, όταν βόμβα έπεσε 5 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν.

Μιλώντας για τον Βλάντιμιρ Πούτιν και την τακτική του, τόνισε ότι «θέλει να δημιουργήσει μεγάλη μιζέρια και χάος και την ίδια ώρα να πάρει εκδίκηση», προσθέτοντας ότι «μισεί την Ουκρανία, γιατί απλά δεν του υποτάσσεται».

«Είναι φροϋδικό, ψυχωτικό. Έχει όλα αυτά τα στοιχεία. Όπως και το στοιχείο του ανατολίτικου ορθόδοξου φασισμού και των ιδεών που έχει για τις χώρες που πρέπει να ελέγχει».

Είναι μια αδιέξοδη τακτική, εξήγησε, διότι «όπου και an πας στην Ουκρανία τώρα οι άνθρωποι έχουν όπλα, έχουν θέληση να πολεμήσουν, είναι εδώ το σπίτι τους, δεν μπορούν να πάνε πουθενά».

Αν και δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για την έκβαση του πολέμου, εκτίμησε ότι «οι Ρώσοι προσπαθούν να το τραβήξουν χρονικά για να μπορέσουν να οργανωθούν ξανά επειδή θέλουν να κατακτήσουν το Κίεβο μέσω της επιβολής της ισχύος».

Αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα το πετύχουν. «Μπορεί και να κλιμακώσουν και αυτό θα είναι πολύ οδυνηρό. Ωστόσο όσο οδυνηρό και αν είναι, αυτό το σενάριο σημαίνει το τέλος της Ρωσίας πρώτα από όλα και ελπίζω ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου».

Όσο για τη Δύση, επισήμανε ότι πρέπει να βοηθήσει με «δημιουργικούς τρόπους», αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να επιβάλει απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Κίεβο.

Ποιος είναι ο Πίτερ Ζαλμάγεφ

Ο Πίτερ Ζαλμάγεφ είναι διευθυντής της Eurasia Democracy Initiative, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στις μετακομμουνιστικές μεταβατικές κοινωνίες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Με μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia της Νέας Υόρκης, διαχειρίστηκε από το 2000 έως το 2006 το Πρόγραμμα Κεντρικής Ασίας και Καυκάσου στη Διεθνή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στη διάρκεια αυτής της θητείας, κατέθεσε για την κατάσταση στο Καζακστάν ενώπιον μελών των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Συμπαρουσιαστής ενός εβδομαδιαίου τηλεοπτικού ενημερωτικού προγράμματος στην Ουκρανία, παρέχει παράλληλα τακτικά σχόλια σε μεγάλα αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

LIVEBLOG: Αγωνία για το Τσερνίχιβ - Στην Ευρώπη φθάνει ο Τζο Μπάιντεν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης