ΚΟΣΜΟΣ

Λίντνερ: Ηλιόλουστη, αλλά μακρινή υπόθεση η κυβέρνηση «Τζαμάικα»

Λίντνερ: Ηλιόλουστη, αλλά μακρινή υπόθεση η κυβέρνηση «Τζαμάικα»
REUTERS/Wolfgang Rattay

Χιουμοριστική διάθεση επέδειξε ο αρχηγός των Γερμανών Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ σε ερώτηση σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάϊκα», με την συμμετοχή του κόμματος του, του CDU και των Πρασίνων. Ο ηγέτης του FDP έκανε λόγο για μία «ηλιόλουστη αλλά μακρινή» υπόθεση.

Σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag», ο κ. Λίντνερ, ερωτώμενος κατά πόσο θεωρεί πιθανό τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα», δήλωσε ότι για την ώρα δεν είναι ορατό ότι μπορεί να επιτευχθεί αλλαγή πολιτικής, προσέθεσε όμως ότι ακόμη δεν μπορεί να πει οτιδήποτε. Διέψευσε πάντως τις πληροφορίες που ήθελαν το κόμμα του να έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με την ηγεσία των Πρασίνων και να έχει μάλιστα κατανείμει και τα υπουργεία και επισημαίνει ότι αναμένει την πρωτοβουλία από την Καγκελάριο, αφού διευθετηθούν τα εσωτερικά προβλήματα της Χριστιανικής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών και το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνηση της κυρίας Μέρκελ για την διευκόλυνση ενός τέτοιου συνασπισμού, ο κ. Λίντνερ απάντησε: «Χαίρομαι που θα έχουμε έναν Πρόεδρο της Βουλής με μεγάλο κύρος. Το FDP όμως δεν απαιτεί νέο υπουργό Οικονομικών, αλλά μια νέα δημοσιονομική πολιτική. Για την ανάληψη θέσεων θα συζητήσουμε στο τέλος».

Ερωτώμενος σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, σημείωσε: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ευτυχής συγκυρία. Είναι εφικτή περισσότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, στα στρατιωτικά, στο άσυλο, στην ενέργεια και στην ψηφιακή πολιτική. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το μομέντουμ. Με το FDP όμως δεν θα υπάρξει καμία νέα μέθοδος αναδιανομής στην Ευρωζώνη. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ίδια ευθύνη των κρατών στην δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να δοθούν κίνητρα για σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και μια διαφορετική πολιτική από την ΕΚΤ. Αυτή ήταν η πρόθεση και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ έκανε συχνά χαλάστρα».

Αναφερόμενος στην άρνηση του SPD να διαπραγματευτεί καν για την συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Λίντνερ εξήγησε ότι σεβόταν πάντα το SPD διότι από το 1919 έβαζε πάντα το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον, αλλά εκτίμησε ότι ο Μάρτιν Σουλτς έσπασε αυτή την παράδοση. «Το SPD το έκαναν μικρότερο οι ψηφοφόροι. Με τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς το συρρίκνωσε ακόμη περισσότερο. Ένα κόμμα, το οποίο αποκλείει τον εαυτό του από οποιεσδήποτε επιλογές διαμόρφωσης κυβέρνησης, αφήνει μόνους τους ψηφοφόρους του. Στην μετά Σουλτς εποχή, δηλαδή σε περίπου τέσσερες εβδομάδες, οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναθεωρήσουν το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει η Εναλλακτική για την Γερμανία, ως τρίτο κόμμα στην Bundestag, να εκλέξει έναν από τους αντιπροέδρους της, ο Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι είναι αντίθετος στην θυματοποίηση της AfD και θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία. «Η σημασία και το κύρος αυτού του αξιώματος δεν είναι αυτονόητα, αλλά έρχονται από τον χαρακτήρα εκείνου που το κατέχει», διευκρίνισε.