ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής Ταλίν: Το μέλλον της Ευρώπης στην ατζέντα των ηγετών

EPA/VALDA KALNINA / POOL

Το θέμα της ψηφιακής πολιτικής είναι επισήμως στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών που συναντώνται στο Ταλίν της Εσθνονίας, για μια Σύνοδο Κορυφής στην οποία δεν αποκλείεται να κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, μετά και τις εκλογικές διαδικασίες τόσο στη Γαλλία όσο και τη Γερμανία, αλλά και με φόντο το «όραμα» του Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ένωσης.

Προσερχόμενος μάλιστα στη Σύνοδο, στην οποία θα συζητηθεί και η πρότασή του για την καλύτερη φορολόγηση στην Ευρώπη των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη διάρκεια του δείπνου για τη Σύνοδο Κορυφής ότι θα προχωρήσουν πιο γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις στην Ένωση.

Ο Μακρόν χρησιμοποίησε το χθεσινό δείπνο στο Ταλίν για να μιλήσει εκτενέστερα για το όραμα για μια ταχύτερη και βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, το οποία παρουσίασε σε ομιλία του την Τρίτη, και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική.


Πηγή: REUTERS/Virginia Mayo/Pool

«Οι χθεσινοβραδινές συζητήσεις έδειξαν ότι υπάρχει μια κοινή συνειδητοποίηση για την ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπροστά στην Ευρώπη. Σήμερα είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί μπροστά πιο γρήγορα και πιο δυνατά για περισσότερη κυριαρχία, περισσότερη ενότητα και περισσότερη δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως ο ίδιος θα παρουσιάσει σε δύο εβδομάδες την πολιτική ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ.

«Χθες βράδυ είχαμε μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη συζήτηση για να δημιουργήσω αυτό που θα ονομάσω ατζέντα των ηγετών για το 2017 και το 2018, φυσικά σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη και θα παρουσιάσω αυτή την πολιτική ατζέντα σε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Τουσκ, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Πηγή: REUTERS/Hannah McKay

«Σε αυτή τη διαδικασία θα σεβαστώ όπως πάντα τρεις βασικές αρχές: πρώτον, την ανάγκη να βρεθούν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, δεύτερον την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος βήμα-βήμα, θέμα προς θέμα, και τρίτον και σημαντικότερο, την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα των 27 κρατών-μελών, επίσης στο πλαίσιο νέων ιδεών. Και τέτοιες υπήρξαν πολλές. Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι σαν διαγωνισμός της Eurovision, και ίσως είναι, προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι μαζί, θα το αξιοποιήσουμε σωστά, αν τραγουδήσουμε με μία φωνή», πρόσθεσε.

Θετικό χαρακτήρισε από την πλευρά του το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις ανάγκες της, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που θα παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις για μια κοινωνική Ευρώπη.

Παρούσα στο Ταλίν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκτιμώντας πως έχουν σημειώσει «καλή πρόοδο» προς μιας συμφωνία αναφορικά με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ.

Τόνισε ακόμη ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εκτιμώ τη συνεισφορά των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θέλω επίσης να δω να εξασφαλίζονται και τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν. «Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σιγουριά και διαβεβαιώσεις», πρόσθεσε. «Αυτό αφορούν οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το θέμα έχει γίνει καλή πρόοδος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης