Κίνα: Ανησυχία για την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας
Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας δείχνουν ότι υπάρχει ευημερία, η υγεία νεανικού πληθυσμού της χωλαίνει.
Στατιστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως από ένα σχολείο στη βορειοανατολική Κίνα κατέδειξαν ότι τα ρεκόρ των σχολικών αθλητικών αγώνων παραμένουν ίδια για δεκαετίες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την αδύναμη φυσική κατάσταση της νεότερης γενιάς.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου, στο τρέξιμο γυναικών στα 800 μέτρα το ρεκόρ παραμένει το ίδιο από το 1977, ενώ στα 100 μέτρα το ρεκόρ δεν έχει καταρριφθεί από το 1979. Επίσης, στα 100 μέτρα στα εμπόδια αντρών το ρεκόρ παραμένει ίδιο από το 1981.
Σύμφωνα με έρευνα για την υγεία των εφήβων που διενεργήθηκε το 2016 από το τμήμα εκπαίδευσης του Γκουανγκτζού, μόνο το 2,6% των ερωτηθέντων είχαν «εξαιρετικούς» δείκτες υγείας σε σύγκριση με τα εθνικά πρότυπα, ενώ το 16,2% των ερωτηθέντων δεν κατάφερε να τους αγγίξει.
Ο Μάο Τσενμίνγκ, αθλητικός σύμβουλος της Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας της Κίνας, δήλωσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει αλλάξει το μοντέλο για την υγεία των μαθητών, δηλαδή η εξάσκηση στο τρέξιμο, στο άλμα επί κοντώ και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, ενώ πολλοί μαθητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές επιδόσεις που είχε άλλοτε η μαθητική κοινότητα στη χώρα.
Πηγή: REUTERS/Claro Cortes IV
«Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο δύσκολα βρίσκονται μαθητές καλά γυμνασμένοι για τις σχολικές αθλητικές ομάδες. Οι μαθητές δείχνουν πιο ψηλοί και δυνατοί, όμως οι φυσικές τους ικανότητες έχουν μειωθεί», δηλώνει καθηγητής φυσικής αγωγής στην επαρχία Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας. Μερικοί κατηγορούν τους γονείς ότι κακομαθαίνουν τα παιδιά τους φοβούμενοι ότι θα πληγωθούν εάν συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. «Όταν ήμασταν παιδιά παίζαμε πολύ μπάσκετ και ποδόσφαιρο και το σώμα μας δυνάμωνε. Τώρα όμως οι γονείς έχουν γίνει υπερπροστατευτικοί. Θα πρέπει να αλλάξει λίγο αυτό», προσθέτει.
Άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη αθλητικών κέντρων. Σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Αθλητισμού, η Κίνα έχει περίπου 7.000 διάφορους αθλητικούς συλλόγους για εφήβους την ώρα που στις ΗΠΑ υπάρχουν 5.000 αθλητικοί σύλλογοι μόνο για γυμναστική.
«Στην Κίνα, πολλοί αθλητικοί σύλλογοι είναι ιδιωτικοί, όμως οι αθλητικοί χώροι των συλλόγων ελέγχονται από τα δημόσια σχολεία» λέει ο Λίου Χεσάνγκ γυμναστής στο αθλητικό τμήμα του Πανεπιστημίου στο Μιντζού.
Οι έφηβοι τείνουν να παχαίνουν όλο και περισσότερο
Ο Μπιάν Κε, ιδιοκτήτης πολυσύχναστου εστιατορίου στην Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, λέει ότι συχνά οι γονείς έρχονται με τα παιδιά τους στο εστιατόριο. «Ακριβά φαγητά, όπως το συκώτι χήνας, αποτελούν σύμβολο υψηλής διαβίωσης και πολυτέλειας» λέει ο εστιάτορας και προσθέτει: «οι γονείς όμως δε δίνουν προσοχή στην ποσότητα πρωτεϊνών που λαμβάνουν τα παιδιά τους». Παραδοσιακά φαγητά όπως το κοτόπουλο και η πάπια έχουν αντικατασταθεί από τον αστακό και την εισαγόμενη μπριζόλα, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν κάνει ήδη κοιλιά.
Λόγω της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα οι άνθρωποι υιοθετούν διατροφικές συνήθειες που συχνά ευθύνονται για την αύξηση της παχυσαρκίας στη χώρα. Στη Σιτσουάν, την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία στη νοτιοδυτική Κίνα, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι υπέρβαρο.
Πηγή: Reuters
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 κατέδειξε ότι η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα στην παχυσαρκία, μετά τις ΗΠΑ, με 62 εκατ. υπέρβαρους.
«Τη σημερινή εποχή οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι, δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την ποσότητα των λιπαρών και του αλατιού που περιέχει το φαγητό τους» λέει ο Μπιάν.
Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, αντί να ξοδεύουν όλο το χρόνο τους στη μελέτη των μαθημάτων. «Οι έφηβοι μπαίνουν σε μία κρίσιμη φάση της ζωής τους και είναι σημαντικό να διδαχτούν τη σημασία της συμμετοχής σε εξωσχολικές, αθλητικές δραστηριότητες που βελτιώνουν την υγεία» ισχυρίζεται ο Λίου Χεσάνγκ.
«Τα αθλήματα θα πρέπει να προβάλλονται στις μαθητικές κοινότητες ώστε η ιδέα της σωματικής άσκησης να ριζώσει στις κινεζικές οικογένειες», λέει ο Χουάνγκ Τσιάν, καθηγητής στο τμήμα φυσικής αγωγής του Πανεπιστημίου της Χσιάν.