ΚΟΣΜΟΣ

Περικυκλωμένοι στη Ράκα οι τζιχαντιστές «παίρνουν τις τελευταίες ανάσες τους»

Περικυκλωμένοι στη Ράκα οι τζιχαντιστές «παίρνουν τις τελευταίες ανάσες τους»
REUTERS/ Rodi Said

Τον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών στη Ράκα, στη βόρεια Συρία, πολιορκούν, έπειτα από μήνες μαχών οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, με τους μαχητές του ISIS να είναι παγιδευμένοι σε αυτόν τον μικρό τομέα. Την ώρα που ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης του ισλαμικού κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, επανεμφανίστηκε με ηχητικό μήνυμα, έπειτα από μήνες σιωπής, η οργάνωση φαίνεται πως περνά τις τελευταίες ώρες της στη Ράκα. 

Αξιωματικός του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον, εκτιμά ότι το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος «πνέει τα λοίσθια» στη Ράκα, όμως η εκδίωξη των τελευταίων τζιχαντιστών από την πρώην «πρωτεύουσά» τους στη Συρία, δεν θα είναι εύκολη.

«Είναι μια δύσκολη μάχη. Υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές (του ΙΚ) οι οποίοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν κι έχουν την πρόθεση να πολεμήσουν πολύ σκληρά», τόνισε ο αξιωματικός του διεθνούς συνασπισμού, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμώντας πάντως πως οι τζιχαντιστές «παίρνουν τις τελευταίες τους ανάσες».

«Είναι απομονωμένοι σε αυτόν τον μικρό τομέα που μένει, αλλά δεν έχουν οχυρωθεί εκεί μόνοι τους», καθώς παγιδευμένοι ανάμεσά τους βρίσκονται και άμαχοι, εξήγησε ο αξιωματικός αυτός από ένα στρατόπεδο του διεθνούς συνασπισμού κοντά στο Κομπάνι.

Περικυκλωμένοι, οι μαχητές του ΙΚ παίρνουν «τις τελευταίες τους ανάσες» καθώς το να συμφωνηθεί μέσω διαπραγμάτευσης η αποχώρησή τους δεν είναι αποδεκτό, συμπλήρωσε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό των επιχειρήσεων υποστήριξης των ΣΔΔ και χορήγησης συμβουλών στους μαχητές τους.

2017 09 16T152851Z 2095919355 RC18D9450030 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA


Πηγή:REUTERS/ Rodi Said

«Ο εχθρός στη Ράκα είτε θα παραδοθεί ή θα εξοντωθεί, διότι εάν αυτοί (σ.σ. οι τζιχαντιστές) καταφέρουν να διαφύγουν, θα βρουν τρόπο να φθάσουν στην Ευρώπη, ή σε γειτονικές χώρες, και θα εξαπολύσουν επιθέσεις εκτός Συρίας», συνέχισε ο αξιωματικός.

Αφού καταλήφθηκε από το ΙΚ το 2014, η Ράκα μετατράπηκε στη de facto πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος της Συρίας. Η πόλη αποτέλεσε θέατρο των χειρότερων ωμοτήτων που έχει διαπράξει η ακραία φονταμενταλιστική οργάνωση.

«Θα πάμε στη Μαγιαντίν»

Σήμερα, ο συνασπισμός θεωρεί ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις του ΙΚ λαμβάνονται πλέον στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαγιαντίν, ανατολικότερα, που είναι ο επόμενος στόχος.

«Θα πάμε στη Μαγιαντίν. Υπάρχουν εκεί πολλοί που προετοιμάζουν επιθέσεις στο εξωτερικό, στα εδάφη μας, στα εδάφη της συμμαχίας, επομένως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (η Μαγιαντίν) να παραμείνει ασφαλές καταφύγιο του ΙΚ», είπε ο αξιωματικός.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην-πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα-επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου οι ΣΔΔ και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία διεξάγουν ταυτόχρονες, χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στις δύο όχθες του Ευφράτη ποταμού.

Μια «γραμμή άρσης του κινδύνου εμπλοκής» έχει οριστεί για να αποφεύγονται επεισόδια ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις που εμπλέκονται στη Ντέιρ Εζόρ, όμως οι ΣΔΔ έχουν κατηγορήσει δύο φορές τη Ρωσία και το καθεστώς ότι διεξήγαγαν επιδρομές εναντίον των μαχητών τους στην επαρχία.

2017 09 25T131508Z 1872665938 RC19A912D420 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA RAQQA


Πηγή:REUTERS/ Rodi Said

Ερωτηθείς για τις συνέπειες που θα είχαν δύο ταυτόχρονες έφοδοι των ΣΔΔ και των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού στη Μαγιαντίν, ο αξιωματικός του συνασπισμού εκτίμησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «χαοτική, αλλά δεν είναι» ακόμη. «Αν η Μαγιαντίν είναι όπως η Ντέιρ Εζόρ, με τις δύο δυνάμεις στις δύο πλευρές, θα πρέπει να χαράξουμε μια γραμμή άρσης του κινδύνου εμπλοκής που θα είναι πολύ στενή», είπε.

Ο συνασπισμός υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των ΣΔΔ στη Ράκα και στη Ντέιρ Εζόρ με αεροπορικές επιδρομές, αναπτύσσοντας στρατιωτικούς συμβούλους στο πεδίο και δίνοντάς τους όπλα. Σύμφωνα με τον αξιωματικό αυτό, ένας καθοριστικός παράγοντας στην προέλαση των ΣΔΔ στη Ράκα ήταν ότι ενσωματώθηκε ένας μεγάλος αριθμός αράβων μαχητών στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων. Ο συνασπισμός λέει πως έχει εκπαιδεύσει 9.000 μέλη των ΣΔΔ, κυρίως Άραβες, ορισμένοι από τους οποίους κατάγονται από τη Ράκα.

Μεγάλο μέρος της πόλης έχει μετατραπεί σε συντρίμμια έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες σφοδρών μαχών μέσα στην πόλη και χρόνια αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του ΙΚ.

Αναγνωρίζοντας ότι το έργο της ανοικοδόμησης που περιμένει τους κατοίκους της Ράκας θα είναι τεράστιο, ο αξιωματικός είπε πως «δεν ξέρει πώς αλλιώς» η επίθεση εναντίον του ΙΚ θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα.«Πρέπει να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να μειώσεις τις καταστροφές χωρίς να αφήσεις τα μέλη των ΣΔΔ να σκοτωθούν», πρόσθεσε.

Επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν δύο νέες αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη εναντίον μελών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σκοτώνοντας «πολλά» μέλη της, γνωστοποίησε την Πέμπτη το διοικητήριο τους που είναι αρμόδιο για την Αφρική (AFRICOM).

Οι νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν την Τρίτη, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Σύρτης, διευκρινίζει ανακοίνωση της AFRICOM.

Την Κυριακή το Πεντάγωνο είχε γνωστοποιήσει ότι προχώρησε στις πρώτες επιδρομές στη Λιβύη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την 20ή Ιανουαρίου. Οι προηγούμενες είχαν γίνει μία ημέρα πριν ο Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο· είχαν στοχοθετήσει μαχητές στην περιοχή της Σύρτης και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πάνω από 80 τζιχαντιστές», σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Το ΙΚ και η αλ Κάιντα επωφελούνται από το ότι περιοχές παραμένουν ακυβέρνητες στη Λιβύη για να εγκαταστήσουν ασφαλή καταφύγια που προορίζονται για να προετοιμάσουν, να εμπνεύσουν και να διευθύνουν τρομοκρατικές ενέργειες, να στρατολογήσουν ξένους τρομοκράτες και να διευκολύνουν τις κινήσεις τους, καθώς και να συγκεντρώσουν και να αξιοποιήσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AFRICOM που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Κατά την ανακοίνωση, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν σε συντονισμό με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, τη Λιβύη νέμονται παραστρατιωτικές ομάδες ενώ δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και εδρεύει στην Τρίπολη· και μια άλλη κυβέρνηση, η οποία ασκεί εξουσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε το χάος στη χώρα για να καταλάβει τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015. Δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.