ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αυτή η ταραντούλα είναι μπλε

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αυτή η ταραντούλα είναι μπλε
Wikipedia

Αυτή η φτερωτή, χνουδωτή, χρώματος μπλε ταραντούλα είναι είδος προς εξαφάνιση.

 

Το επιστημονικό της όνομα είναι Poecilotheria metallica και ζει μόνο στην περιοχή Andhra Pradesh της νότιας Ινδίας, σε μια δασική έκταση μικρότερη των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Έχει μήκος 20 εκατοστά και το δάγκωμα της προκαλεί έντονο πόνο, εφίδρωση, κεφαλαλγία, τσούξιμο, κράμπες ή πρήξιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο.

Τι είναι όμως αυτό που τους δίνει αυτό το μπλε χρώμα;

Οι επιστήμονες αρχικά εκτιμούσαν πως πρόκειται για μια εξέλιξη του είδους της αράχνης. Ωστόσο, οι μελέτες σε τρία είδη από ταραντούλες της ίδιας περιοχής, δεν έκαναν τους ερευνητές πιο σοφούς, καθώς δεν προέκυψαν κάποιες βιολογικές συνδέσεις.

«Το μπλε χρώμα έχει σίγουρα κάποια σχέση με μια σημαντική λειτουργία της αράχνης, η οποία απαιτεί αυτόν τον χρωματισμό, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι αυτή η λειτουργία», είχε δηλώσει στο National Geographic o ερευνητής Bor-Kai Hsiung του Πανεπιστημίου του Akron.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το χρώμα να εμφανίζεται για σεξουαλικούς λόγους, καθώς φανταχτερό μπλε έχουν μόνο οι αρσενικές ταραντούλες, που προσελκύουν έτσι του ταίρι τους.