Η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον, προειδοποιεί αμερικανός στρατηγός
Την ώρα που ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα κλιμακώνουν τη ρητορική τους, εκτοξεύοντας εκατέρωθεν απειλές για επιθέσεις με πυραύλους και ανάληψη στρατιωτικής δράσης, κορυφαίος αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποιεί πως μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ, δεν θα είναι η Πιονγκγιάνγκ ή ακόμα και η Ρωσία, αλλά η Κίνα.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Κογκρέσο ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, «η Κίνα θα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα μας περί το 2025», αναθεωρώντας την λίστα με τους πιο επικίνδυνους εχθρούς για τις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος το 2015 είχε τοποθετήσει στην κορυφή της την Ρωσία, με Κίνα και Βόρεια Κορέα να την ακολουθούν.
«Η Βόρεια Κορέα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή σήμερα, με την έννοια του επείγοντος, καθώς η Πιονγκγιάνγκ αναπτύσσει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα», είπε ο Ντάνφορντ απαντώντας σε ερώτηση γερουσιαστή από τη Χαβάη, ενώ επέμεινε ότι η Ρωσία παραμένει μεγάλη απειλή, εξαιτίας των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, περιλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων αλλά και των δυνατοτήτων της για ηλεκτρονική επίθεση.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι η Κίνα θα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή το 2025:
«Αν ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον, στο 2025, και δούμε τα δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία, νομίζω ότι η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το έθνος μας. Είναι μια χώρα που επικεντρώνεται στο να περιορίσει τα ενεργειακά μας έργα και να αποδυναμώσει τις συμμαχίες μας στον Ειρηνικό».
Πηγή: REUTERS/Stringer
Επιχειρηματολογώντας πάνω στην εκτίμησή του, ο Ντάνφορντ σημείωσε πως «οι Κινέζοι ηγέτες φαίνεται πως έχουν δεσμευθεί στην αύξηση των αμυντικών δαπανών για το άμεσο μέλλον, με τη χώρα να εκσυγχρονίζεται στρατιωτικά, στοχεύοντας στην απόκτηση των μέσων που θα μπορούσαν να της δώσουν τη δυνατότητα να υποβαθμίσει τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον στρατό».
Σύμφωνα με την φετινή εκτίμηση του Πενταγώνου για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας, το Πεκίνο αύξησε τις αμυντικές του δαπάνες κατά 8,5% κατ’ έτος, από το 2017 ως το 2016.
«Συχνά χρησιμοποιούμε τη Ρωσία και την Κίνα σαν σημείο αναφοράς για να τεστάρουμε τις δικές μας ικανότητες», είπε ο Ντάνφορντ προειδοποιώντας ότι ενόψει του εκσυγχρονισμού του στρατού των δύο αυτών χωρών, οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους μεταξύ 3% και 7% για την επόμενη πενταετία, προκειμένου να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στους «ισάξιους» αντιπάλους τους, περί τα μέσα του 2020.
Πηγή: REUTERS/Stringer
Ο Ντάνφορντ βρέθηκε στο Πεκίνο τον περασμένο Αύγουστο, όπου έκλεισε μια συμφωνία με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, για την εξασφάλιση καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των δύο ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη.
Σε δηλώσεις του τότε, ο στρατηγός είχε επισημάνει ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν πολλά δύσκολα ζητήματα να αντιμετωπίσουν, τα οποία δεν βλέπουν απαραίτητα από την ίδια οπτική γωνία, συνεπώς η συγκεκριμένη συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα για τον κίνδυνο ενδεχόμενου «λάθους» στην εκτίμηση μιας κατάστασης.
Την ίδια περίοδο, τον Αύγουστο, οι σχέσεις των δύο χωρών εντάθηκαν εξαιτίας της πλεύσης ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού, του USS John S. McCain, στη νότια Σινική Θάλασσα, με την κινεζική πλευρά να μιλά για παραβίαση του διεθνούς και κινεζικού δικαίου, κάνοντας λόγο και για «βαρύ πλήγμα για την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας». Το αντιτορπιλικό USS John S. McCain έπλευσε κατά μήκος μιας συστάδας νησίδων και υφάλων, για την κυριαρχία των οποίων η Κίνα εμπλέκεται σε διενέξεις με γειτονικές της χώρες.
Νωρίτερα, οι δύο χώρες διαφώνησαν για άλλη μια φορά για τον χαρακτηρισμό του εναέριου χώρου πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, με τις ΗΠΑ να επιμένουν ότι πρόκειται για διεθνή, και την Κίνα να τον χαρακτηρίζει εθνικό εναέριο χώρο.
Πηγή: REUTERS/Ministry of Foreign Affairs/Handout via Reuters/File Photo
Τον Ιούλιο δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πέταξαν στον εναέριο χώρο πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ μερικούς μήνες πριν, ένα κινεζικό μαχητικό J-10 πέταξε μόλις 90 μέτρα μακριά από ένα αμερικανικό αεροσκάφος, αναγκάζοντάς το, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, να λάβει «δράση κατά εισβολής».
Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου κοντά στον ύφαλο του Σκάρμπορο που διεκδικείται τόσο από τις Φιλιππίνες όσο και από την Κίνα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο. Το κινεζικό αεροσκάφος θαλάσσιων περιπολιών KJ-200 πλησίασε σε απόσταση λίγων μέτρων το αμερικανικό, μια ενέργεια που θεωρήθηκε "επικίνδυνη" από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς. Το αμερικανικό P3-C Orion εκτελούσε "αποστολή ρουτίνας τηρώντας τους διεθνείς κανονισμούς" στον "διεθνή εναέριο χώρο".
Top US general: China will be 'greatest threat' to US by 2025, By Ryan Browne