ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές 2017: Το AfD φιλοδοξεί να μπει στο κοινοβούλιο

Γερμανικές εκλογές 2017: Το AfD φιλοδοξεί να μπει στο κοινοβούλιο
REUTERS/Axel Schmidt

Με έντονη προεκλογική  εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και του Ισλάμ, το γερμανικό εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα AfD φαίνεται να καταφέρνει να εισέλθει, για πρώτη φορά, στη γερμανική Βουλή. 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή οι δύο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίτσε Βάιντελ με θέμα «Μουσουλμανική μετανάστευση και εγκληματικότητα» γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης αυτών των θέσεων την ώρα που η γερμανική κοινωνία μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών.

Η προεκλογική καμπάνια του κόμματος υπήρξε προκλητική και προκάλεσε πολεμική. Με πρώτες τις αφίσες του, με τη φωτογραφία νεαρών γυναικών σε πλαζ όπου αναγραφόταν «Μπούρκα; Προτιμούμε το μπικίνι», ή με τη φωτογραφία σκάφους με μετανάστες όπου αναγράφεται «Σε κίνδυνο; Μάλλον το επόμενο κύμα εγκληματικότητας».

Τα μεγάλα γερμανικά κόμματα επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν την AfD για να σταματήσουν την ανοδική πορεία του κόμματος προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η χώρα του ναζισμού δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο της ριζοσπαστικής δεξιάς στο κοινοβούλιο.

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε το AfD «ακροδεξιό κόμμα», όρος που στη Γερμανία χρησιμοποιείται για τα νεοναζιστικά κόμματα και «ντροπή της χώρας», ενώ η Άνγκελα Μέρκελ καταγγέλλει εκείνους «που δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο από το να κραυγάζουν και να σφυρίζουν». Αυτή η πολεμική δεν έχει ωστόσο αναχαιτίσει την άνοδό του κόμματος. Ούτε καν το γεγονός ότι ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ έπλεξε το εγκώμιο του στρατού του 3ου Ράιχ, πράγμα αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Από την πλευρά του, η AfD, η είσοδος της οποίας στο γερμανικό κοινοβούλιο είναι γεγονός πρωτοφανές από το 1945 για ένα κόμμα του είδους της και προαλείφεται για να πάρει τη θέση του τρίτου κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης, μπροστά από τους φιλελεύθερους του FDP, την αριστερά του Die Linke και τους Πράσινους.

Στόχος, η διακυβέρνηση

Για την Αλίτσε Βάιντελ, ο στόχος είναι προφανής: η κατάληψη της καγκελαρίας στις εκλογές του 2021. «Ο στόχος κάθε κόμματος δεν είναι να μείνει στην αντιπολίτευση...όλοι οι βουλευτές μας οφείλουν κατά την πρώτη τους κοινοβουλευτική περίοδο να γίνουν επαγγελματίες πολύ γρήγορα ώστε ήδη από το 2021 να είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε», δήλωσε στην Frankfurter Rundschau.

Το AfD κατόρθωσε να προσελκύσει μεγάλο μέρος των δυσαρεστημένων από τη δωδεκαετία της θητείας Μέρκελ, είτε πρόκειται για όσους άφησε στο περιθώριο η οικονομική ανάπτυξη, είτε πρόκειται για τους συντηρητικούς που είναι δυσαρεστημένοι με την κεντρώα πολιτική της καγκελαρίου.

«Το AfD δεν διαθέτει ένα συντεταγμένο εκλογικό σώμα. Υπάρχουν βέβαια περισσότεροι άνδρες από γυναίκες και είναι περισσότεροι εκείνοι που προέρχονται από την Ανατολή, αλλά όταν κοιτάμε το εισόδημα, δεν βρίσκουμε σε αυτούς τους πιο πλούσιους ή τους πιο φτωχούς», σύμφωνα με τον Νίκο Ζίγκελ, επικεφαλής του ινστιτούτου Dimap. «Οι ψηφοφόροι προέρχονται τόσο από την CDU, όσο και από το SPD, το Die Linke και το FDP.

Το παράδοξο που αντανακλά η ηγέτης του AfD

Αλλωστε όλες αυτές οι παραδοξότητες συμπυκώνονται στο ίδιο το πρόσωπο της επικεφαλής του AfD. Η Αλίτσε Βάιντελ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και ομοφυλόφιλη που ζει με γυναίκα που κατάγεται από τη Σρι Λάνκα, ανέλαβε επικεφαλής μίας προεκλογικής εκστρατείας αντι-ελίτ, συντηρητικής σε κοινωνικό επίπεδο και κατά της μετανάστευσης.