ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Σαν «σκυλί που γαβγίζει» ακούστηκαν οι απειλές του Τραμπ στην Πιονγκγιάνγκ

Με σκυλί που γαβγίζει παρομοίασε τον Αμερικανό πρόεδρο ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σε μια πρώτη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ σην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να «καταστρέψουν» ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα, εάν δεν κάνει πίσω στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Το όνειρο κάθε σκύλου είναι να τρομάζει τους άλλους με το γάβγισμά του», σχολίασε ο Ρι Γιονγκ Χο, ο οποίος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ακούστηκαν στην Πιονγκγιάνγκ όπως το γάβγισμα ενός σκύλου.

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ εξέπληξε τους διπλωμάτες, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ εκτόξευε απειλές καταστροφής ενός άλλου κράτους.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας/Πηγή: EPA/FRANCIS R. MALASIG/φωτογραφία αρχείου

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη δύναμη και υπομονή, αλλά αν υποχρεωθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τους συμμάχους τους, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα», είχε διαμηνύσει στην ομιλία του την Τρίτη, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Οι επίμονες προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους, απειλεί τον υπόλοιπο κόσμο, με αδιανόητες απώλειες ανθρώπινης ζωής. Κανένα έθνος στη Γη δεν ενδιαφέρεται να δει μια ομάδα εγκληματιών να εξοπλίζονται με πυρηνικά όπλα και πυραύλους», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο αποκάλεσε «rocket man», δηλαδή «άνθρωπο-πύραυλο», βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονία για τον ίδιο και το καθεστώς του. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας με το παρατσούκλι που του έχει αποδώσει, κάτι που σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, εκφράζοντας τον οίκτο του για τους βοηθούς του Τραμπ.

Ευκαιρία για διάλογο;

Η παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρέχει μια σπάνια ευκαιρία για πρόσωπο με πρόσωπο διάλογο σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ, δεδομένου ότι οι δύο χώρες δεν διατηρούν επισήμως διπλωματικές σχέσεις.

«Το να έχεις έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, που έχει στενούς δεσμούς με την ηγεσία του καθεστώτος, μοιάζει με ευκαιρία, αν κάποιος θέλει να την αξιοποιήσει», σχολίασε στο CNNi ο Joel S. Wit, ειδικός στα θέματα της Βόρειας Κορέας και πρώην αξιωμαστούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Ρι πριν αυτός αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ. «Μια συνάντηση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα απευθείας, αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας για το τι σκέφτονται οι ΗΠΑ και τι θέλουν να κάνει η ΠΙονγκγιάνγκ», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον/Πηγή: EPA/JASON SZENES

Ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ενώ και ο Ρεξ Τίλερσον υποβάθμισε την πιθανότητα μιας συνάντησης, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει μια ουσιαστική συζήτηση με τη Βόρεια Κορέα γιατί «δεν γνωρίζουμε τους ποιοι θα ήταν οι τρόποι επικοινωνίας τους και η συμπεριφορά τους».

Επιπλέον ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι οι πρόσφατες πιέσεις προς την Πιονγκγιάνγκ έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς, υποστηρίζοντας πως έχει αποδείξεις για ελλείψεις καυσίμων, μετά και τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ, που έβαλαν μεταξύ άλλων στο στόχαστρό τους τις εισαγωγές πετρελαίου στη χώρα.

Ωστόσο αναλυτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποδοτικότητα των κυρώσεων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες δεν διαθέτουν δικά του αυτοκίνητα, ούτε χρησιμοποιούν τα καύσιμα όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

Οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση Τραμπ, που κάνει προσπάθειες να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση από την παγκόσμια κοινότητα στη Βόρεια Κορέα ώστε να αναγκαστεί να βάλει το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι ης διαπραγμάτευσης.

Ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν, δύο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ που βρίσκονται στο κατώφλι της Βόρειας Κορέας.


Σίνζο Άμπε και Ντόναλντ Τραμπ/ Πηγή:REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συζητήσει και με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Ζιπίνγκ το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι περίπου το 90% των εισαγωγών της Βόρειας Κορέας προέρχεται από το Πεκίνο.

Η Κίνα στήριξε μεν τα δυο τελευταία ψηφίσματα για τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ωστόσο κινέζοι διπλωμάτες έχουν ζητήσει να επικρατήσει η ηρεμία, καθώς η ρητορική του Τραμπ κλιμακώνεται.

«Η λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με την Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην επιβολή κυρώσεων κι όχι σε συνομιλίες» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο γίνεται όλο και πιο σοβαρή ημέρα με την ημέρα, ενώ δεν πρέπει να εκτραπεί εκτός ελέγχου.

North Korea: Trump's UN speech amounted to 'the sound of a dog barking', By Joshua Berlinger, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης