ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Καταλονία: Συλλήψεις, κατασχέσεις ψηφοδελτίων και έντονες αντιδράσεις (pics)

Η ισπανική κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μποϊκοτάρει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η Καταλονία για την ανεξαρτησία της. 

Η Μαδρίτη χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα «παράνομο» και στη προσπάθειά της να ασκήσει πίεση για την ακύρωσή του, η εθνοφυλακή σήμερα Τετάρτη πραγματοποίησε έρευνες σε κτίρια που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες της Καταλονίας, όπως στην προεδρία, στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων και στο συμβούλιο οικονομικών υποθέσεων.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στις έρευνες, που μίλησε στο Γαλλικό πρακτορείο, κατασχέθηκαν εκατομμύρια ψηφοδέλτια. «Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια», είπε η πηγή αυτή ενώ διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσχεση έγινε στην κοινότητα Μπίγκες, που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.

REUTERS/Albert Gea

Συνολικά, συνελήφθησαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, το "δεξί χέρι" του αντιπροέδρου της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας.

Ministerio del Interior-Guardia Civil/Handout via Reuters

Στο δρόμο χιλιάδες Καταλανοί

Μόλις έγινε γνωστή η επιχείρηση, ο επικεφαλής της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης, κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην είσοδο του υπουργείου Οικονομίας στη Βαρκελώνη και να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

REUTERS/Albert Gea

Χιλιάδες Καταλανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό και βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης.

REUTERS/Albert Gea

Δημοσιογράφος του AFP είπε ότι είδε, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν ένα όχημα της εθνοφυλακής ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

REUTERS/Albert Gea

«Έξω οι δυνάμεις κατοχής!» φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι» αναγραφόταν στα πλακάτ που κρατούσαν.

REUTERS/Albert Gea

Οι αντιδράσεις

Η κυβέρνηση «κατήργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλονίας και εφαρμόζει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ μετά τις συλλήψεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για "ολοκληρωτισμό" και για παραβίαση των "θεμελιωδών δικαιωμάτων".

REUTERS/Albert Gea

«Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τον νόμο» είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, με μια ομάδα Καταλανών βουλευτών να αποχωρεί από το ημικύκλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Catalan Goverment/Ruben Moreno Garcia/Handout via REUTERS

Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε της πολιτικής του απέναντι στην Καταλονία, τονίζοντας «πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση, από αυτή που εφαρμόζουμε» και τόνισε πως τα μέτρα λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

REUTERS/Susana Vera

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της "παράνομης ψηφοφορίας" της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.

«Να αντισταθούμε ειρηνικά. Να βγούμε έξω για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας με μη βίαια μέσα» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Τζόρντι Σάντσες, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αυτονομιστικά κινήματος, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC). «Διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος. Θέλαμε να ψηφίσουμε και κήρυξαν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης