ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι γερμανικές εκλογές έχουν τεράστια σημασία για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

CNN Greece/Κατερίνα Ζαρταλούδη

Αν και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου, φαίνεται προδιαγεγραμμένο με την Άνγκελα Μέρκελ να εμφανίζεται ως σίγουρη νικήτρια, το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα στο Βερολίνο, ενδιαφέρει και επηρεάζει ολόκληρο το ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα.

Η Ελλάδα

Αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε αρχικά ποντάρει σε πιθανή εκλογή του Μάρτιν Σουλτς, αυτό που περισσότερο φαίνεται να ενδιαφέρει το Μαξίμου είναι η στάση που θα κρατήσει η νεα κυβέρνηση της Γερμανίας όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα στήριξης. Αν παραμείνει ο Β. Σόιμπλε, - κάτι που φαντάζει αυτή τη στιγμή το πιθανότερο - τότε "bussiness as usual". Αν όμως επιλεγεί κάποιος άλλος, ίσως να πρέπει και η Αθήνα να αναπροσαρμόσει τη στάση της.

Οι Αμερικανοί

Η Γερμανία είναι από τους πιο ισχυρούς συμμάχους της Αμερικής. Όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι θερμή οπαδός του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (θυμηθείτε την αμήχανη χειραψία τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Λευκό Οίκο). Αλλά και ο αντίπαλός της, Μάρτιν Σουλτς, δεν φαίνεται να συμπαθεί τον Τραμπ και δεν το κρύβει άλλωστε. Έτσι, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει αυτές τις εκλογές, οι σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ μάλλον θα είναι τεταμένες στο μέλλον.

Οι Ευρωπαίοι

Η Γερμανία έχει την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ευρέως γνωστό ότι, μαζί με τη Γαλλία, βρίσκονται στο.. τιμόνι της Ένωσης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Σουλτς φαίνεται ότι προσανατολίζονται στο να κρατήσουν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από το εμπορικό μπλοκ.

Ο υπόλοιπος κόσμος

Οι πολιτικοί αναλυτές θέλουν να δουν αν και σε αυτή την αναμέτρηση επικρατήσει ο λαϊκισμός, έχοντας την εμπειρία του βρετανικού δημοψηφίσματος και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Βεβαίως έχουν στο μυαλό τους και τις απώλειες που κατέγραψαν τα ακροδεξιά κόμματα στις εκλογές στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Τα κόμματα της Μέρκελ και του Σουλτς δεν είναι λαϊκιστικά κινήματα αλλά η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το προσφυγικό και την ασφάλεια στη Γερμανία, θα μπορούσαν να δώσουν πόντους στο ακροδεξιό AfD και να καταφέρει να μπει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

(Πηγή: REUTERS/Wolfgang Rattay)

Πώς λειτουργεί το γερμανικό εκλογικό σύστημα;

Οι Γερμανοί θα ψηφίσουν για τους 598 βουλευτές που θα τους εκπροσωπούν στην Bundestag. Όποιο κόμμα κερδίσει τις περισσότερες έδρες θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και ο πρόεδρος του κόμματος θα πάρει το χρίσμα του Καγκελάριου.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι βάζουν δύο σταυρούς. Με τον πρώτο σταυρό θα επιλέξουν τον υποψήφιο που θέλουν να στηρίξουν από την εκλογική τους περιφέρεια. Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς θα κερδίσει μία θέση στο κοινοβούλιο. Με τον δεύτερο σταυρό θα επιλέξουν το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν.

Η διαφορά από την εκλογική διαδικασία σε άλλες χώρες είναι ότι αυτό το σύστημα επιτρέπει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θέλουν και ξεχωριστά το κόμμα. Δηλαδή, μπορούν να ψηφίσουν έναν υποψήφιο της εκλογικής τους περιφέρειας που προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ αλλά στη δεύτερη ψηφοφορία να ψηφίσουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σουλτς.

(Πηγή: Reuters)

Η Άνγκελα Μέρκελ

Ποια είναι: η σημερινή Καγκελάριος της Γερμανίας εκλέγεται από το 2005. Είναι η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε σε αυτή τη θέση και είναι αρκετά δημοφιλής στη χώρα της. Αν η 62χρονη Μέρκελ κερδίσει και αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα διασφαλίσει την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία. Κατά τη διάρκεια της θητείας της έχουν εκλεγεί τρεις πρόεδροι στις ΗΠΑ, τέσσερις πρωθυπουργοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τέσσερις Γάλλοι πρόεδροι. Όσοι δεν είναι οπαδοί του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, τη θεωρούν ως το ισχυρότερο πρόσωπο του πλανήτη.

Προεκλογικές δεσμεύσεις: η Μέρκελ ακολουθεί μια αρκετά φιλελεύθερη πολιτική για τους πρόσφυγες. Είναι οπαδός της παγκόσμιας οικονομίας και θέλει να δώσει φοροαπαλλαγές, ιδιαίτερα στις νέες οικογένειες. Επιθυμεί να μειώσει την ανεργία, παρόλο που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Θέλει επίσης να προσλάβει χιλιάδες νέους αστυνομικούς.

Tip: πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε ως φυσικός.

Με τα δικά της λόγια: «Οι εποχές που θα μπορούσαμε να βασιστούμε απόλυτα σε άλλους έχουν τελειώσει σε ένα μεγάλο βαθμό» (αναφερόταν στις ΗΠΑ).

(Πηγή: REUTERS/Reinhard Krause)

Μάρτιν Σουλτς

Ποιος είναι: ο 61χρονος Σουλτς είναι πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και σχετικά νέος στην ηγεσία των Σοσιαδημοκρατών καθώς ανέλαβε τα ηνία μόλις τον Ιανουάριο. Εκλέχθηκε δήμαρχος του Wurselen το 1987 στην ηλικία των 31 ετών αλλά το μεγαλύτερο διάστημα της πολιτικής του ζωής το πέρασε περισσότερο στις Βρυξέλλες, παρά στη Γερμανία.

Προεκλογικές δεσμεύσεις: ο Σουλτς χαρακτηρίστηκε από τους Γερμανούς ως άλλος Μπέρνι Σάντερς. Θέλει να αυξήσει τους φόρους στους πλουσίους, να ελαφρύνει τα μεσαία εισοδήματα και να χρησιμοποιήσει μέρος του πλεονάσματος του γερμανικού προϋπολογισμού για επενδύσεις σε υποδομές και για την ενίσχυση της ΕΕ.

Tip: Όνειρό του ήταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αλλά δεν τα κατάφερε εξαιτίας δύο τραυματισμών στο γόνατο. Στο παρελθόν είχε ένα βιβλιοπωλείο.

Με τα δικά του λόγια: «Έχετε την επιλογή ανάμεσα σε έναν καγκελάριο που αποφεύγει κάθε συζήτηση για το μέλλον και σε έναν άλλον που σας λέει ακριβώς τι θέλει».

(Πηγή: REUTERS/Ralph Orlowski)

Τα μεγάλα ζητήματα

Μετανάστευση

Πρόκειται για το μεγαλύτερο θέμα αυτή τη στιγμή στη Γερμανία καθώς απασχόλησε τους Γερμανούς το 2015 όταν έφθασαν στη χώρα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Η δημοτικότητα της Μέρκελ την περίοδο εκείνη έπεσε αισθητά αλλά τώρα δείχνει να έχει ανακάμψει. Τα θέματα όπως η επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, οι απελάσεις, η ένταξη στην γερμανική κοινωνία, οι συνοριακοί έλεγχοι και το όριο για τους αιτούντες άσυλο, συνεχίζουν να φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, την ώρα που η Μέρκελ και ο Σουλτς εμφανίζονται να έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις.

Κλιματική αλλαγή

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία. Αυτή τη φορά περισσότερο, έπειτα από την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

Κοινωνική ανισότητα

Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στη Γερμανία θεωρείται καλό όμως υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Παρότι η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο, το ποσοστό της φτώχειας παραμένει πολύ υψηλό. Στην πραγματικότητα, σπάει κάθε ρεκόρ ενώ την ίδια ώρα το ΑΕΠ αυξάνεται. Ο Μάρτιν Σουλτς έχει θέση την κοινωνική ανισότητα στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ασφάλεια και τρομοκρατία

Η Γερμανία βρέθηκε στο στόχαστρο των τρομοκρατών τα δύο τελευταία χρόνια και το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο κόκκινο. Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σουλτς δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και να προχωρήσουν στην πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών.

(Πηγή: REUTERS/Wolfgang Rattay)

Ποιος θα κερδίσει;

Η Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της φαίνεται ότι οδεύουν προς τη νίκη. Οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται να συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις περίπου 35%-40% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς βρίσκονται περίπου στο 20%-25%.

Οι Γερμανοί φαίνεται ότι προτιμούν τη σταθερότητα που τους δίνει η Μέρκελ, ιδιαίτερα τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερα τα λαϊκιστικά κινήματα. Όπως είπε ένας πολιτικός σχολιαστής, οι Γερμανοί δεν αναζητούν μια πολιτική επανάσταση, οπότε πιθανότατα δεν θα πάρουν το ρίσκο.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει ένα από τα κόμματα να συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές έδρες στο Κοινοβούλιο. Αυτό θεωρείται εξαιρετικά απίθανο καθώς στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν 42 κόμματα. Έτσι, το κόμμα που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες (πιθανότατα οι Χριστιανοδημοκράτες) θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Why the German elections matter to the rest of the world, By Doug Criss, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης