Τραμπ εναντίον ΟΗΕ - Κατηγορεί τον οργανισμό για γραφειοκρατία και κακοδιαχείριση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε σήμερα τη γραφειοκρατία και την κακοδιαχείριση που "πνίγουν" τα Ηνωμένα Έθνη και απηύθυνε έκκληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ώστε ο Οργανισμός να αναδυθεί σε μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη.
Περισσότερες από 120 χώρες είχαν προσκληθεί να παραστούν σήμερα το απόγευμα σε μια τελετή, αφού υπέγραψαν μια πολιτική διακήρυξη 10 σημείων, την οποία προωθούσαν οι ΗΠΑ, με την οποία δηλώνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες "να ξεκινήσει μια αποτελεσματική, βαρυσήμαντη μεταρρύθμιση".
Ο Τραμπ τόνισε ότι η γραφειοκρατία παρεμποδίζει το έργο του ΟΗΕ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του Γκουτέρες.
"Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έφτασαν στο πλήρες δυναμικό τους λόγω της γραφειοκρατίας και μιας κακής διαχείρισης. Ο ΟΗΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στους ανθρώπους του και λιγότερο στη γραφειοκρατία" είπε στη σύντομη ομιλία του.
Συνολικά, εκπρόσωποι 126 χωρών παρέστησαν στην τελετή αυτή.
Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι κάλεσε τις 67 χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη να το πράξουν ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού υποσχέθηκε ότι ο ΟΗΕ "θα κάνει περισσότερα για τους ανθρώπους και λιγότερα για τις διαδικασίες".
Τον Αύγουστο οι ΗΠΑ είχαν προσεγγίσει περίπου 15 χώρες, μεταξύ αυτών η Βρετανία και η Γερμανία, προκειμένου να προωθήσουν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό.
Πηγή: Reuters/ KEVIN LAMARQUE
Εμμένουμε στην αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού
Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε από την μεριά του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το σχέδιό τους να εγκαταλείψουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, χωρίς να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ευνοϊκή για την Ουάσιγκτον, κάτι το οποίο δεν σκοπεύει να κάνει η διεθνής κοινότητα.
"Κάναμε σαφή τη θέση του προέδρου, τη θέση της κυβέρνησης για τη συμφωνία του Παρισιού", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Gary Cohn, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, μετά από άτυπη συνάντηση με υπουργούς από περίπου δώδεκα χώρες στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης παγκόσμιων ηγετών στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι ομιλίες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα ξεκινήσουν αύριο Τρίτη με αυτές των ηγετών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ μεταξύ άλλων. Οι παγκόσμιες κρίσεις αλλά και μεγάλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Η επικείμενη ομιλία του Τραμπ χαρακτηρίζεται ως η πιο διεθνώς προβεβλημένη ευκαιρία που θα έχει προκειμένου να εξηγήσει την σημερινή εξωτερική πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ, υπό την υλοποίηση της προεκλογικής ατζέντας με τον γενικό τίτλο: “Πρώτα η Αμερική”.
Πηγή: Reuters/ LUCAS JACKSON
Οι αλλαγές που θέλει ο Τραμπ για τον ΟΗΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που πριν την εκλογή του είχε χαρακτηρίσει τον ΟΗΕ μια «λέσχη» όπου οι άνθρωποι «περνούν καλά», θέλει να μειωθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος του οργανισμού. Η Ουάσινγκτον είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότρια του ΟΗΕ, καθώς συνεισφέρει το 28,5% των 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προϋπολογισμού του για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και το 22% των 5,4 δισεκατομμυρίων του προϋπολογισμού του για τα λειτουργικά του έξοδα.
Αυτή η κυρίως οικονομική προσέγγιση των ΗΠΑ στη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ βρίσκει αντίθετες πολλές χώρες. Ενώ η αμερικανική πρωτοβουλία γίνεται την ώρα που ο Γκουτέρες έχει ξεκινήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό. Αν και ο γενικός γραμματέας έχει δηλώσει πρόθυμος να περιορίσει το λειτουργικό κόστος του ΟΗΕ, παράλληλα έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να «υπονομευθεί η αποτελεσματικότητα» των ειρηνευτικών του αποστολών.
Σύμφωνα με μερικούς διπλωμάτες, μια μείωση στο μισό του προϋπολογισμού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που εξαρτάται κατά 40% από την αμερικανική συνεισφορά, θα καταστήσει αδύνατη τη λειτουργία της.
Η αμερικανική πρωτοβουλία δεν αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς και περιορίζεται στο να αναφέρει τις βασικές αρχές.
Το περιβάλλον του Γκουτέρες διατηρεί χαμηλά τους τόνους: «δεν θα συμφωνήσουμε ή θα διαφωνήσουμε» με το αμερικανικό κείμενο, το οποίο «δεν έρχεται σε αντίθεση» με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο γενικός γραμματέας, τονίζει ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μεταδίδει το Afp.