Επίδειξη ισχύος με προσομοίωση βομβαρδισμού και άλλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κορεατική Χερσόνησο
Έντονη είναι η στρατιωτική δραστηριότητα-σε επίπεδο ασκήσεων- στην Κορεατική Χερσόνησο, λίγες μέρες μετά την τελευταία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που κλιμάκωσε την ένταση με τη Δύση.
Τη Δευτέρα, αμερικανικά και νοτιοκορεατικά αεροσκάφη έκαναν ασκήσεις προσομοίωσης βομβαρδισμού στην Κορεατική Χερσόνησο, σε μια επίδειξη ισχύος μετά και τις τελευταίες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, την ίδια ώρα που Κίνα και Ρωσία πραγματοποιούν κοινή ναυτική άσκηση ανοιχτά του κόλπου του Βλαδιβοστόκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, κι ενώ κοινή στρατιωτική άσκηση πραγματοποίησαν και οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B και τέσσερα καταδιωκτικά F-35, απογειώθηκαν από το Γκουάμ και την Ιαπωνία και μαζί με τέσσερα Νοτιοκορεατικά μαχητικά F-15K, πέταξαν πάνω από την κορεατική χερσόνησο, για πρώτη φορά αφότου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου την έκτη πυρηνική δοκιμή της και εκτόξευσε την Παρασκευή έναν βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία.
Πηγή: Air Staff Office of the Defense Ministry of Japan/HANDOUT via REUTERS
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας, τέτοιες κοινές ασκήσεις γίνονται δύο με τρεις φορές το μήνα αυτές τις μέρες.
Ναυτικά γυμνάσια Κινας-Ρωσίας ανοιχτά του Βλαδιβοστόκ
Την ίδια ώρα Κίνα και Ρωσία ξεκίνησαν κοινή ναυτική στρατιωτική άσκηση, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Βόρεια Κορέα, σε μια στιγμή που η ένταση στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από τεταμένη, με φόντο τις πυρηνικές φιλοδοξίες του απομονωμένου κράτους, τις απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι θα "βυθίσει την Ιαπωνία και θα κάνει στάχτες της ΗΠΑ", αλλά και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η πρόσφατη δραστηριότητα της Πιονγκγιάνγκ.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ακόμη έναν βαλλιστικό πύραυλο, τον δεύτερο μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου προχώρησε στην έκτη και πιο ισχυρή μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της, αψηφώντας τις πιέσεις που δέχεται για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η κοινή άσκηση θα διεξαχθεί ανοιχτά του Βλαδιβοστόκ, στη νότια Οχοτσκική θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, και βόρεια της Ιαπωνίας.
Ανοιχτά του Βλαδιβοστόκ θα αναπτυχθούν οι ναυτικές δυνάμεις Κίνας και Ρωσίας για την κοινή στρατιωτική άσκηση/Πηγή: Google maps
Πρόκειται για το δεύτερο μέρος των στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγουν από κοινού Ρωσία και Κίνα φέτος, με το πρώτο σκέλος της άσκησης να γίνεται στη Βαλτική τον Ιούλιο και επισήμως δεν συνδέεται με την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, την ειρηνική εκτόνωση της οποία έχουν επανειλημμένα ζητήσει και οι δύο χώρες.
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα μετά τις επαναλαμβανόμενες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, τονίζει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στους New York Times. «Οι δοκιμές αυτές γίνονται κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δείχνουν ότι πλέον η Βόρεια Κορέα μπορεί να βάλει στο στόχαστρό της ΗΠΑ και Ευρώπη», σημειώνει ο Άμπε.
Μόλις μία εβδομάδα πριν το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ομόφωνα υιοθέτησε νέο, το ένατο από το 2006, ψήφισμα κυρώσεων για το πυρηνικό και βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η οποία λίγες μέρες μετά εκτόξευσε ακόμη έναν βαλλιστικό πύραυλο.
Πηγή: KCNA via REUTERS
ΗΠΑ και Νότια Κορέα συμφώνησαν την Κυριακή να ασκήσουν ακόμη ισχυρότερες πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ, όμως μένει να φανεί αν και αυτές θα έχουν αποτέλεσμα, με την πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, να μην φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη.
«Έχουμε ουσιαστικά εξαντλήσει όλα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή τη στιγμή», είπε η Νίκι Χέιλι μιλώντας στην εκπομπή State of the Union του τηλεοπτικού δικτύου CNN, σημειώνοντας πως ίσως το θέμα θα έπρεπε να πάει στο Πεντάγωνο, σημειώνοντας με νόημα πως οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί «φωτιάς και οργής», δεν ήταν λόγια του αέρα.
«Θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι και να προχωρήσουμε με διπλωματικά μέσα για να αποσπάσουμε την προσοχή τους», είπε η Χέιλι και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να παραδώσει το θέμα στον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις.
Πηγή:REUTERS/Stephanie Keith
Η Κίνα, τάχθηκε μεν υπέρ των κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο, επιμένει στην λύση του διαλόγου. «Θα πρέπει να δοθεί χρόνος στις κυρώσεις για να φανεί αν είναι αποτελεσματικές, όμως και η πόρτα του διαλόγου θα πρέπει να μείνει ανοιχτή», σημειώνει σε δημοσίευμά της η China Daily εκτιμώντας πως με την εκτόξευση πυραύλου την Παρασκευή η Πιονγκγιάνγκ ήθελε να δώσει την εντύπωση πως οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές. «Κάποιοι το πίστεψαν αυτό και αμέσως χαρακτήρισαν αποτυχημένη την επιβολή των κυρώσεων, λέγοντας πως δεν εκπληρώνουν τον σκοπό τους», σημειώνεται στο άρθρο.
«Όμως, το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυρώσεις δεν ήταν αποτελεσματικές, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και με τις νέες. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αποτυχία, δεδομένου ότι μόλις έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Δίνοντας χρόνο στις κυρώσεις να δείξουν την επιρροή τους, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε την Πιονγκγιάνγκ να αναθεωρήσει», προστίθεται.
Σταθερά υπέρ του διαλόγου, η Κίνα πρόσφατα παρότρυνε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές προς τη Βόρεια Κορέα.
Έπειτα από την τελευταία εκτόξευση πυραύλουαπό τη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ «για μία ακόμη φορά επέδειξε τη πλήρη περιφρόνηση της προς τους γείτονές της και προς ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα».
Την ίδια ώρα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι η Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της χώρας του.
Διαβεβαιώνοντας ότι ο απώτερος στόχος του στρατιωτικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ είναι να επιτύχει «μια ισορροπία δυνάμεων» με τις ΗΠΑ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πύραυλου μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12 την Παρασκευή το πρωί, που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, στέφθηκε με επιτυχία και αύξησε περαιτέρω τις «στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες» της χώρας του.