Rudex: Οι Μοσχοβίτες που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους με το επικίνδυνο χόμπι τους (pics)
Θέλουν να αισθανθούν ζωντανοί. Αυτός είναι λόγος που μία ομάδα αναρριχητών σκαρφαλώνει στα ψηλότερα κτίρια της Μόσχας βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και την ελευθερία τους, καθώς αν πιαστούν επί τω έργω από την αστυνομία θα συλληφθούν.
Οι Rudex σχηματίστηκαν το 2008 και αποτελούνται από πέντε μέλη – τέσσερις Ρώσους και έναν Γάλλο. Στα εννέα χρόνια δράστης τους δεν μετρούν ούτε έναν τραυματισμό, ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που επιμένουν να επιδίδονται στο επικίνδυνο χόμπι τους.
Το πάθος τους έχει όνομα: urbex. Είναι η τελευταία «τρέλα» της Δύσης που ορίζει την «εξερεύνηση» ψηλών κτιρίων.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα μέλη της ομάδας έχουν κάνει αναρρίχηση στα ψηλότερα και πιο ιστορικά κτίσματα της ρωσικής πρωτεύουσας.
(REUTERS/Maxim Shemetov)
Ο Κόνσταντιν Ντρίκιν αποκαλύπτει πως το 2014 είχε σκαρφαλώσει σε μία πολυκατοικία ύψους 176 μέτρων της εποχής του Στάλιν.
Ο Γκεόργκι Λαντσέβσκι, άλλο μέλος των Rudex, το 2013 ανέβηκε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, που υψώνεται στα 240 μέτρα. Ο κίνδυνος του θανάτου κάνει την αναρρίχηση ακόμη πιο ελκυστική όπως αναφέρει, λόγω της αδρεναλίνης.
«Η πρώτη οροφή που σκαρφαλώσαμε ήταν ενός κτιρίου απέναντι από την KGB», λέει ο Λαντέβσκι, ο οποίος "μετέφερε" την νέα... τρέλα και στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας . «Την επόμενη μέρα σκαρφαλώσαμε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο, δίπλα στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης».
Η δράση τους δεν έχει πολιτικό κίνητρο, ούτε και ιδεολογία, όμως ενίοτε αναρτούν στα social media φωτογραφίες από κτίρια που «κατακτούν» για να υποδείξουν την πλήρη έλλειψη ασφάλειας στις νέες δομές της Μόσχας.
(REUTERS/Maxim Shemetov)
«Ορισμένοι πέφτουν με αλεξίπτωτα. Άλλοι πάνε στην εκκλησία. Άλλοι αγαπούν το σκι. Αλλά εγώ ‘περπατάω’ σε οροφές», δηλώνει ο Γκριγκόρι Σουκόβ. «Μου αρέσει η ατμόσφαιρα στην οροφή. Είναι παράξενη. Είναι ρομαντική».
Μέλη της ομάδας εξέφρασαν τους φόβους τους πως οι Αρχές θα απαγορεύσουν διά νόμου το «χόμπι» τους, φοβούμενες πως το urbex θα οδηγήσει πολλούς εφήβους στην αυτοκτονία. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, αναφέρουν, το urbex βελτιώνει τη ζωή.
Αν απαγορεύσουμε τα πάντα η ζωή θα γίνει πολύ βαρετή για τους νέους, δηλώνουν. «Τι θα κάνουν; Θα κάθονται και θα πίνουν στα σπίτια τους;»
(REUTERS/Maxim Shemetov)
(REUTERS/Maxim Shemetov)
(REUTERS/Maxim Shemetov)
(REUTERS/Maxim Shemetov)