Δημοψήφισμα Καταλονία: Διώξεις, φόβητρα κι ένα έθνος έτοιμο να ανεξαρτητοποιηθεί
Οδεύοντας προς την 1η Οκτωβρίου, της ημερομηνίας που είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία, τα πνεύματα οξύνονται εντόνως με τις δύο πλευρές να δηλώνουν αποφασισμένες, η μεν να στήσει τις κάλπες της και η δε να εμποδίσει με κάθε τρόπο μία ανεξαρτητοποίηση που θα έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο και θα μπορούσε να δημιουργήσει εύφορο έδαφος και για άλλες αποσχιστικές φωνές.
Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας τάχθηκε εξ’ αρχής εναντίον της ανακοίνωσης του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως οποιαδήποτε απόφαση, αν τελικώς προχωρήσει η διαδικασία, θα κριθεί αντισυνταγματική.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όμως ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε τον νόμο.
Ο νόμος, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των καταλανών βουλευτών, είναι αντισυνταγματικός, δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου και παράλληλα το γραφείο του Ισπανού γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος ηγετικών μελών του καταλανικού κοινοβουλίου που έβαλαν την υπογραφή τους στον εν λόγω νόμο.
Διώξεις κατά καταλανών δημάρχων
Ήδη περισσότεροι από 700 καταλανοί δήμαρχοι περιμένουν κλητεύσεις από τις τοπικές Αρχές τους καθώς έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διαδικασίας, που η Μαδρίτη χαρακτηρίζει παράνομη καθώς, όπως υπερτονίζει, το Σύνταγμα αναφέρει ότι η Ισπανία είναι αδιαίρετη. Αν οι δήμαρχοι δεν ανταποκριθούν στις κλητεύσεις τότε μπορεί να συλληφθούν.
Παρά την απειλή διώξεων οι καταλανοί αξιωματούχοι δεν σταματούν τις προετοιμασίες για το στήσιμο των καλπών και εμφανίζονται ολοένα και πιο αποφασισμένοι να διεκδικήσουν κάτι για το οποίο προσπαθούν χρόνια ολόκληρα. «Απέναντι σε αυτή τη λανθάνουσα κατάσταση πολιορκίας, αισθανόμαστε στο εξής ότι καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα», είχε τονίσει μετά την ακύρωση του νόμου ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, Ζορντί Τουρούλ.
Την 11η Σεπτεμβρίου χιλιάδες Καταλανοί κατέκλισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης στο πλαίσιο των εορτασμών της «Ντιάδα», της τοπικής εθνικής εορτής των Καταλανών, που μετατράπηκε σε μαζική πορεία με ένα και μοναδικό αίτημα: την ανεξαρτησία.
«Δημοψήφισμα τώρα», «Το δημοψήφισμα είναι δημοκρατία» και ένα μεγάλο «ΝΑΙ», ήταν μερικά από τασυνθήματα που ήταν γραμμένα στα πανό των συγκεντρωμένων.
(REUTERS/Susana Vera)
Ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα
Οι Αρχές της Καταλονίας έχουν τονίσει πως 48 ώρες μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και αν το «Ναι» κερδίσει θα είναι έτοιμες να διακηρύξουν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, παρά το ποσοστό της συμμετοχής στην διαδικασία.
Το πλήγμα θα είναι μεγάλο για την Ισπανία καθώς η βορειοανατολική περιφέρεια παράγει το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ισπανίας. Η περιφέρεια ωστόσο έχει επάρκεια σε ιατρικές, εκπαιδευτικές και άλλες κομβικές δομές και θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
Η Ευρώπη προς ώρας έχει επιδείξει αρνητικές διαθέσεις ως προς το δημοψήφισμα και σε περίπτωση που υπάρξει μετά την 1η Οκτωβρίου Καταλανικό κράτος τότε, αν φυσικά το θελήσουν και οι δύο πλευρές, θα πρέπει να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξή του στην Ευρώπη, σε μία διαδικασία που η Ισπανία κάθε άλλο παρά θα υποστηρίξει.
(Το δημοψήφισμα είναι Δημοκρατία, γράφει πανό την ημέρα εορτασμών της Ντιάδα/REUTERS/Susana Vera)