ΚΟΣΜΟΣ

Ανσού Τζαμσένπα: η Ινδή που κατέκτησε το Έβερεστ δυο φορές σε πέντε μέρες

CNNi

Είναι 38 ετών, μητέρα δύο παιδιών και έχει καταφέρει να κατακτήσει το Έβερεστ συνολικά πέντε φορές. Φέτος όμως έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στην κορυφή του γίγαντα των Ιμαλαϊων στα 8,848 μέτρα, δύο φορές, μέσα σε πέντε ημέρες -16 και 21 Μαΐου- σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ο λόγος για την Ανσού Τζαμσένπα. 

«Κάθε φορά σκέφτομαι ότι είμαι πιο κοντά στον Θεό, παίρνω την ευλογία του», λέει στο CNNi. «Πάντα το αισθάνομαι αυτό όταν βρίσκομαι στην κορυφή», συμπληρώνει.

Η Τζαμσένπα γεννήθηκε στο Ντιράνγκ, μια απομακρυσμένη ορεινή πόλη στην περιοχή Αρουνάτσαλ Πραντές στα σύνορα με το Μπουτάν και το Θιβέτ.

Η ζωή σε μια μικρή πόλη, λέει, έχει τα πλεονεκτήματά της. «Είσαι περιτριγυρισμένος από τη φύση», εξηγεί. Ο πατέρας της ήταν αστυνομικός και η μητέρα της νοσοκόμα. Έχει τρεις μεγαλύτερες αδελφές και έναν μικρότερο αδελφό. Ήξερε από νωρίς ότι είναι διαφορετική.

Όνειρό της ήταν να γίνει δημοσιογράφος, αλλά δεν κατάφερε να πάει στο πανεπιστήμιο. Στα 16α γενέθλιά της, γνώρισε τον σύζυγό της, Τσέρινγκ Γουάνγκ και η μοίρα την οδήγησε αλλού. Στα 21 της παντρεύτηκαν.

Το επιχειρηματικό πνεύμα του συζύγου της ήταν αυτό που την έφερε στο Έβερεστ. Ο Γουάνγκ άνοιξε ένα ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο διοργάνωνε εκδρομές πεζοπορίας στη βορειοανατολική Ινδία και το Μπουτάν, το Himalayan Holidays.

Το 2003, ενώ περίμενε το δεύτερο παιδί τους, ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρησή τους. Μια μέρα, ένας πελάτης της πρότεινε να την εκπαιδεύσει επαγγελματικά στη πεζοπορία. Από τότε δεν σταμάτησε ν' ανεβαίνει στα βουνά.

Στην κορυφή

Το 2009, η Τζαμσένπα είχε την ιδέα να ανέβει στο Έβερεστ. Έτσι ξεκίνησε έντονη προπόνηση, παρακολουθώντας μαθήματα που απευθύνονταν σε όσους θέλουν να ανέβουν στο ψηλότερο βουνό του κόσμου.

«Έκανα όλα τα είδη κατάρτισης - τρέξιμο, γυμναστήριο, γιόγκα, αερόβια, πεζοπορία», λέει. Είχε ήδη ανέβει σε αρκετές κορυφές στο μεταξύ.

Το 2011, μαζί με μια ομάδα 9 ορειβατών πήρε τον δρόμο για την 'κορυφή του κόσμου'. Δεν ήταν καθόλου νευρική ή αγχωμένη. Η μόνη της ανησυχία ήταν ότι θα άφηνε πίσω τις δύο κόρες της -ηλικίας 5 και 10 ετών.

Η Τζαμσένπα ξεκίνησε την προσπάθειά της από το South Col, το οποίο βρίσκεται στην πλευρά του Νεπάλ.

Το θυμάται σαν χτες. «Ο καιρός ήταν πολύ καλός, κάνοντας πιο εύκολη την αναρρίχηση», αναπολεί. «Έφτασα στην κορυφή πέντε φορές έκτοτε, αλλά εκείνη ήταν η καλύτερη εποχή. Τόσο όμορφα, τόσο καθαρά, χρειάστηκαν μόλις έξι ώρες για να φτάσω από το South Col μέχρι την κορυφή», λέει.

Περιγράφει την πρώτη της εμπειρία, λέγοντας πως από εκεί πάνω έβλεπε το απόλυτο κενό, όμως η εικόνα που αιχμαλώτιζαν τα μάτια της όταν κατέβαινε, ήταν συγκλονιστική, μια εικόνα που είχε δει μόνο στα όνειρά της.

Οι δυσκολίες

Παρότι το 2011 τα κατορθώματά της ήταν εντυπωσιακά, δεν άλαβε κάποια διάκριση. Αντίθετα, η Χουρίμ Σερπά από το Νεπάλ τιμήθηκε ως η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το Έβερεστ, το 2012.

Το 2014 επιχείρησε ακόμη μια διπλή ανάβαση, αλλά η καταστροφική χιονοστιβάδα τον Απρίλιο εκείνου του έτους, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ορειβάτες, έληξε την αναρριχητική περίοδο.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα φέτος, όταν έσπασε το γυναικείο ρεκόρ αναρρίχησης. Ήταν πολύ δύσκολο κατόρθωμα καθώς τη δυσκόλεψε ο καιρός που δεν ήταν με το μέρος της.

Η αναρρίχηση στο Έβερεστ δεν καθόλου εύκολη υπόθεση, από πολλές πλευρές, τόσο σωματικά όσο και οικονομικά. Πλήρωσε 35.000 δολάρια για κάθε της ανάβαση το 2011. Ζήτησε χορηγία από την ινδική κυβέρνηση ενώ αναγκάστηκε να πουλήσει και ένα κομμάτι γης που ανήκε στον σύζυγό της.

Φέτος, την στήριξαν χορηγοί, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα της Ινδίας.

Πηγή έμπνευσης

Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία αλλά της έχουν ασκήσει και κριτική, λόγω του ότι είναι μητέρα και σύζυγος και αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο.

«Μου έλεγαν: "Γιατί σπαταλάς χρήματα, χρόνο και ενέργεια; Έλεγαν και στον σύζυγό μου: “Γιατί της το επιτρέπεις; Μπορεί να φύγει και να σε εγκαταλείψει”».

Δεν τους ακούει. Θεωρεί ότι είναι περισσότεροι αυτοί που εμπνέονται από τα κατορθώματά της. Επιπλέον, έχει την απόλυτη στήριξη της οικογένειάς της.

«Οι κόρες μου ξέρουν τι κάνω και είναι χαρούμενες και περήφανες. Τους έχω ήδη πει πως αν μου συμβεί κάτι να είστε ευτυχισμένες».

(Φωτογραφίες: CNNi)

Με πληροφορίες από: Anshu Jamsenpa: The first woman to climb Mount Everest twice in 5 days

By Andrea Lo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης