ΚΟΣΜΟΣ

Τσελίκ: Απαράδεκτη η στάση των Βρυξελλών απέναντι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας

Τσελίκ: Απαράδεκτη η στάση των Βρυξελλών απέναντι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας
REUTERS/Osman Orsal

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια προσέγγιση σταμάτα-ξεκίνα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, την οποία η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχθεί, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

«Η προσέγγιση αυτή του 'πάγωσα τις διαπραγματεύσεις, τώρα τις ξεκινώ ξανά' δεν είναι αποδεκτή από εμάς», είπε ο Τσελίκ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Ταλίν της Εσθονίας.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας είχε κάνει γνωστό πως η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την προοπτική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ παγώματος και τερματισμού των διαπραγματεύσεων, ενώ τόνισε ότι η κριτική του Βερολίνου αφορά την κυβέρνηση και όχι τον λαό της Τουρκίας.

«Οι δηλώσεις της Καγκελαρίου στη διάρκεια της τηλεμαχίας μιλάνε από μόνες τους. Το ερώτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται καν. Εκ των πραγμάτων, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτήν τη στιγμή είναι ακίνητες και δεν διαφαίνεται με κανέναν τρόπο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το σημαντικό είναι να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία κοινή στάση. «Σε αυτό το θέμα δεν μπορεί, άλλωστε, να γίνει και αλλιώς, διότι προκειμένου να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις χρειάζεται ομοφωνία», είπε χαρακτηριστικά. «Για αυτό έχουμε ως στόχο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο να συζητήσουν ακριβώς γι' αυτό, για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και αυτό σημαίνει ότι θα γίνει διαβούλευση για το εάν θα παγώσουν ή θα τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο διαχωρίζει ένα ενδεχόμενο πάγωμα από τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι αυτή η διαφοροποίηση είναι εκ των πραγμάτων σημαντική και υπογράμμισε ότι η κριτική που ασκεί κατά καιρούς η γερμανική κυβέρνηση έχει να κάνει με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. «Δεν απευθυνόμαστε στον τουρκικό λαό με την κριτική μας, αλλά στην τουρκική κυβέρνηση, τον Τούρκο Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του» ανέφερε.