ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: 18.000 άνθρωποι έφυγαν σε μια μέρα από τη χώρα, στο στόχαστρο η Αούνγκ Σαν Σου Κι

Μιανμάρ: 18.000 άνθρωποι έφυγαν σε μια μέρα από τη χώρα, στο στόχαστρο η Αούνγκ Σαν Σου Κι
REUTERS/ SOE ZEYA TUN

Την ώρα που 18.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν την βορειοδυτική Πολιτεία Ραχίν για το Μπανγκλαντές μέσα σε ένα 24ωρο, η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Η Σου Κι δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην έξοδο των μελών της μειονότητας των Ροχίνγκια, η οποία ξεκίνησε μετά την επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ έπειτα από μια σειρά επιθέσεων ανταρτών εναντίον θέσεων των δυνάμεων ασφαλείας στις 25 Αυγούστου. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων έχει φτάσει τις 164.000.

Πολλοί επικριτές της καταγγέλλουν ότι η Σου Κι, που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης, δεν έχει υπερασπιστεί το 1,1 εκατομμύριο Ροχίνγκια που ζουν στη Μιανμάρ σε συνθήκες περιθωριοποίησης. Μάλιστα κάποιοι έχουν ζητήσει να της αφαιρεθεί το Νόμπελ.

«Πρέπει να φροντίσουμε τους πολίτες μας, πρέπει να φροντίσουμε όλους όσοι βρίσκονται στη χώρα μας, είτε είναι είτε δεν είναι πολίτες μας», τόνισε η Σου Κι μιλώντας στο ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο Asian News International.

«Φυσικά, οι πόροι μας δεν είναι τόσο επαρκείς όσο θα θέλαμε, αλλά και πάλι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι δικαιούνται την προστασία του νόμου», πρόσθεσε στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Ρανγκούν.

Την Τρίτη η Σου Κι είχε κατηγορήσει «τρομοκράτες για το τεράστιο παγόβουνο παραπληροφόρησης» σχετικά με την κατάσταση στην Πολιτεία Ραχίν, αλλά δεν αναφέρθηκε στους πρόσφυγες Ροχίνγκια.