ΚΟΣΜΟΣ

Υπεραμύνθηκε της κατάργησης του προγράμματος DACA o Τραμπ - Όλες οι αντιδράσεις

Υπεραμύνθηκε της κατάργησης του προγράμματος DACA o Τραμπ - Όλες οι αντιδράσεις
REUTERS/Kevin Lamarque/Φωτογραφία αρχείου

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αναστείλει το πρόγραμμα DACA που προέβλεπε την χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε εκείνους που είχαν μπει στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του απαραίτητη για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου στην χώρα.

«Δεν είμαι υπέρ να τιμωρούνται παιδιά, τα περισσότερα των οποίων είναι σήμερα ενήλικες, για τις ενέργειες των γονέων τους. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε χώρα των ευκαιριών επειδή είμαστε μια χώρα δικαίου», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωσή του.

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα» στους Αμερικανούς εργαζομένους, σημειώνοντας ότι: «Πάνω από όλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι νέοι Αμερικάνοι έχουν επίσης όνειρα», σε μια προφανή αναφορά στους «Ονειροπόλους» (Dreamers), όπως συχνά αποκαλούνται οι σχεδόν 800.000 νέοι, που προστατεύονταν από απέλαση με το συγκεκριμένο διάταγμα και η τύχη των οποίων αποτελεί πλέον ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα ότι παρέκαμψε το Κογκρέσο για να θεσπίσει το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) το 2012.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πορεία προς μια μεταναστευτική μεταρρύθμιση που να βασίζεται σε αρχές, αν η εκτελεστική εξουσία δεν είναι σε θέση να αναθεωρήσει ή να καταργήσει ομοσπονδιακούς νόμους κατά βούληση», υπογράμμισε ο Τραμπ.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος, τονίζοντας ότι το Κογκρέσο θα έχει στην διάθεσή του ένα διάστημα έξι μηνών για να προετοιμάσει μια νομοθετική εναλλακτική λύση. Η επίτευξη εντούτοις μιας τέτοιας εναλλακτικής, συμβιβαστικής λύσης φαντάζει δύσκολη.

Ο Σέσιονς αποδοκίμασε την απόφαση που έλαβε «μονομερώς» ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «στέρησε θέσεις εργασίας από εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς, επιτρέποντας να τις λάβουν αυτές παράτυποι μετανάστες».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον οποιοδήποτε επιθυμεί να έρθει εδώ, είναι τόσο απλό», είπε χαρακτηριστικά.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκιαγράφησε τη διαδικασία κατάργησης του προγράμματος DACA, με την εκτελούσα χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ελέιν Ντιούκ να εκδίδει υπόμνημα για την αναστολή εκείνου του 2012 που είχε εγκαθιδρύσει το πρόγραμμα.

Από σήμερα καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεν θα εξεταστεί, ενώ όσοι επωφελούνται από αυτό, δεν θα επηρεαστούν έως τις 5 Μαρτίου 2015. Κανένα νέο αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα DACA δεν θα γίνει αποδεκτό από τις 5 Οκτωβρίου και μετά.

Λευκός Οίκος: Η απόφαση δεν ήταν εύκολη...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για το ζήτημα της μεταρρύθμισης του μεταναστευτικού συστήματος και είναι αισιόδοξος ότι θα αναλάβουν δράση για το θέμα των παράνομων μεταναστών που μεγάλωσαν στη χώρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Αισιοδοξούμε ότι το Κογκρέσο θα επιταχύνει και θα κάνει τη δουλειά του" είπε η εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ, Σάρα Σάντερς, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος DACA. Το πρόγραμμα αυτό είχε εισαχθεί το 2012 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και προστάτευε από την απέλαση περίπου 800.000 νέους που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

"Είναι κάτι που θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά και αισιοδοξούμε ότι (το Κογκρέσο) θα το κάνει" πρόσθεσε η Σάντερς. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τους νομοθέτες για τη μεταρρύθμιση αυτή για την οποία, όπως είπε, θα χρειαστούν πολλές "μεγάλες διορθώσεις" και όχι απλώς μια μικροαλλαγή στο σύστημα.

Η εκπρόσωπος σημείωσε εξάλλου ότι η απόφαση "δεν ήταν εύκολη" για τον Τραμπ ο οποίος "αγωνιζόταν" όλο το Σαββατοκύριακο για να καταλήξει στο τι θα κάνει με το πρόγραμμα DACA.

Παρέμβαση από τον Ομπάμα

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος χαρακτήρισε «βάρβαρη», «αυτοκαταστροφική» και «λανθασμένη» την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για την κατάργηση του προγράμματος.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η σημερινή ενέργεια δεν επιβλήθηκε από το νόμο», τόνισε ο Ομπάμα με ανάρτησή του στο Facebook. «Είναι μια πολιτική απόφαση και ένα ζήτημα ηθικής».

«Όποιες ανησυχίες ή παράπονα μπορεί να έχουν οι Αμερικανοί σχετικά με την μετανάστευση γενικώς, δεν πρέπει θέσει μια απειλή στο μέλλον αυτής της ομάδας νεαρών ανθρώπων που βρίσκονται εδώ χωρίς δική τους ευθύνη, που δεν εγείρουν καμία απειλή, που δεν στερούν τίποτε από εμάς τους υπόλοιπους», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος, σημειώνοντας:

Ο διωγμός τους δεν θα μειώσει τους δείκτες ανεργίας, δεν θα ελαφρύνει τους φόρους κανενός, ούτε θα αυξήσει τους μισθούς... Στην ουσία, το ζήτημα αφορά την στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Αφορά κατά πόσον είμαστε άνθρωποι που διώχνουν από την Αμερική νεαρούς ανθρώπους γεμάτους ελπίδα που αγωνίζονται και κατά πόσον τους μεταχειριζόμαστε με τον τρόπο που θέλουμε τα δικά μας παιδιά να μεταχειρίζονται. Πρόκειται για το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι – και ποιοι θέλουμε να γίνουμε.

Αυτοί είναι νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην Αμερική, παιδιά που σπούδασαν στα σχολεία, νέοι ενήλικες που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή, πατριώτες που έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν την σημαία μας.

Έντονες αντιδράσεις

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις εκπροσώπων του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου.

«Ελπίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, με την ηγεσία του προέδρου, θα είναι σε θέση να επιτύχουν συναίνεση για μια μόνιμη νομοθετική λύση που θα περιλαμβάνει την διασφάλιση ότι όσοι δεν έχουν κάνει τίποτε λάθος μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν ως ένα άξιο κομμάτι αυτής της σπουδαίας χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν με ανακοίνωσή του.

«Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα DACA είναι μια βαθύτατα επονείδιστη πράξη πολιτικής δειλίας και μια ελεεινή επίθεση σε αθώα νέα παιδιά σε κοινότητες σε όλη την Αμερική», δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Σήμερα είναι μια βάρβαρη μέρα για τους Ονειροπόλους (σ.σ. οι σχεδόν 800.000 νέοι, που προστατεύονταν από απέλαση από το συγκεκριμένο διάταγμα), τις οικογένειες τους και όλους τους Αμερικάνους... Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις πέταξε τις ζωές και το μάλλον 800.000 Ονειροπόλων και των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και της δικής μου, σε μια αναστάτωση γεμάτη φόβο και προκάλεσε χάος και αβεβαιότητα σε χιλιάδες χώρους εργασίας και κοινότητες σε όλη την Αμερική. Χρησιμοποιεί ως πιόνια τις ζωές 800.000 ανθρώπων», τόνισε η Λορέλα Πραέλι, διευθύντρια μεταναστευτικής πολιτικής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι πρόκειται για μια «κακή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι τα παιδιά που έφτασαν παράνομα με τους γονείς τους «δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν».

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση.

«Ας πούμε τη γυμνή αλήθεια: Ο πρόεδρος Τραμπ συνειδητά εξαπάτησε τον Αμερικανό λαό τους τελευταίους επτά μήνες σχετικά με τις προθέσεις του να προστατέψει αθώους άνδρες και γυναίκες του προγράμματος DACA...Τώρα θα ξαγρυπνήσουν αναρωτώμενοι αν αύριο θα είναι η τελευταία τους μέρα στην επικράτεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χαβιέ Παλομαρέζ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ισπανόφωνων των ΗΠΑ.

«Όταν άνθρωποι έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν σκληρά και να δώσουν πίσω στις κοινότητές τους, θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να παραμείνουν στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τζέιμι Ντίμον διευθύνοντας σύμβουλος της JPMorgan Chase.

«Δηλώνουμε ότι παρότι η Microsoft...ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό... χρειάζεται να θέσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των 800.000 ανθρώπων στο νομοθετικό καλεντάρι πριν από ένα φορολογικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει στις τάξεις της τουλάχιστον 39 Ονειροπόλους (Dreamers) και θα πληρώσει για την νομική τους εκπροσώπηση για να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

«Είμαστε απογοητευμένοι...και καλούμε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για να βρει μια μόνιμη νομοθετική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google.

«Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος ότι 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα βρεθούν πεταγμένοι από την μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους», δήλωσε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, με mail που έστειλε στους εργαζομένους, το οποίο έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με μια ανακοίνωσή του το λόμπι των εργοδοτών Business Roundtable εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή του στον τερματισμό του DACA, χωρίς να υπάρχει ορατή εναλλακτική λύση».

Το νομοθετικό κενό «θα έχει μια σημαντική αρνητική επίδραση στις εταιρείες που βασίζονται σε εργαζομένους που απασχολούνται νόμιμα», τόνισε ο επικεφαλής του λόμπι Τζόσουα Μπόλτεν.

"Βαθύτατη θλίψη"... από το Μεξικό

Η μεξικανική κυβέρνηση εξέφρασε τη "βαθύτατη θλίψη" της για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει το δημοφιλές πρόγραμμα DACA που προστάτευε από την απέλαση χιλιάδες νέους σε ηλικία παράτυπους μετανάστες και τους επέτρεπε να εργάζονται και να σπουδάζουν νόμιμα στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για να διασφαλίσει προξενική προστασία στους Μεξικανούς πολίτες που επηρεάζονται από την απόφαση της Ουάσινγκτον.

"Η χώρα μας δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι που γεννήθηκαν στο Μεξικό θα επηρεαστούν πιθανότατα από τη σημερινή απόφαση" σημείωσε.
Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται επίσης η ανησυχία του Μεξικού για την αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουν οι νεαροί "Ονειροπόλοι", ως αποτέλεσμα του τερματισμού του προγράμματος.