ΗΠΑ: Οι κυρώσεις δεν θα αλλάξουν την συμπεριφορά της Β. Κορέας - Η στάση Γερμανίας και Ρωσίας
Έντονα ενοχλημένη είναι η διεθνής κοινότητα με την Βόρεια Κορέα και την έκτη πυρηνική δοκιμή και ήδη γίνονται συζητήσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο να επιμένουν ότι αυτές δεν είναι αρκετές να αλλάξουν την συμπεριφορά της χώρας και του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ειδικότερα, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας είναι απίθανο να αλλάξει την συμπεριφορά της Β. Κορέας, αλλά θα διακόψουν την χρηματοδότηση για τα προγράμματα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικού εξοπλισμού της.
«Πιστεύουμε ότι επιπλέον κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα στην Βόρεια Κορέα; Όχι απαραίτητα», τόνισε η Χέιλι στο American Enterprise Institute, προσθέτοντας:
Αλλά τι αποτέλεσμα έχουν; Σταματούν την είσπραξη εσόδων που τους επιτρέπουν να κατασκευάσουν βαλλιστικούς πυραύλους.
Επιπλέον, η Αμερικανίδα διπλωμάτης κάλεσε την Δευτέρα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλουν «τα σκληρότερα δυνατά μέτρα» για να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της.
Ανησυχία και από την Ευρώπη
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα, σε απάντηση για την πυρηνική. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης:
Η Μέρκελ συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Άμπε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας απειλεί την ασφάλεια όλου του κόσμου και ότι αυτή η κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να οδηγήσει σε μια αποφασιστική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα αλλά και σε πιο σκληρές κυρώσεις.
Πηγή: FABIAN BIMMER/REUTERS
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.
Από το Λονδίνο, η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού είπε ότι η Τερέζα Μέι θα μιλήσει αργότερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν το θέμα της Βόρειας Κορέας. Σχεδιάζει επίσης να επικοινωνήσει, για το ίδιο θέμα, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Η στάση της Ρωσίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον ομόλογό του, της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Πηγή: REUTERS
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συνομίλησε τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει τη νέα, αμερικανική πρόταση ψηφίσματος που θα κατατεθεί στον ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα.
Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να εμπλακεί στην αναζήτηση μιας λύσης στο πρόβλημα αυτό.
Από τη Νέα Υόρκη, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε "ελαφρώς πρόωρη" τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας την επόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ.
Πηγή: REUTERS/Joe Penney
«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε τόσο γρήγορα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.