Η Κασπία Θάλασσα εκπέμπει SOS: Η μεγαλύτερη λίμνη της Γης εξατμίζεται (Pic)
Τα επίπεδα νερού στην Κασπία Θάλασσα έπεσαν περίπου 7 εκατοστά ετησίως από το 1996 μέχρι το 2015 ή αλλιώς 1,5 μέτρα. Το σημερινό επίπεδο της λίμνης πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό το οποίο καταγράφηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο συνδέεται με τις αυξημένες θερμοκρασίες του αέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Κασπία αυξήθηκε κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου μεταξύ των δύο χρονικών περιόδων που μελετήθηκε: 1979-1995 και 1996-2015.
Οι συγγραφείς της μελέτης επισήμαναν ότι η εξάτμιση, που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας, φαίνεται να αποτελεί την κύρια αιτία της σημερινής πτώσης του επιπέδου της Κασπίας και η πτώση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς θερμαίνεται ο πλανήτης.
«Ως γεωεπιστήμονες, πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρον περιοχή επειδή μπορεί να υπολογίσουμε το νερό που υπάρχει εκεί", δήλωσε ο Clark Wilson, γεωφυσικός του Jackson School of Geosciences στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Η Κασπία Θάλασσα, που βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, έχει μέγεθος 371.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στη στάθμη των υδάτων της, αλλά οι προηγούμενες μελέτες δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τις ακριβείς αιτίες των αλλαγών.
(Πηγή: Jianli Chen/Geophysical Research Letters/AGU)
Συνορεύει με πέντε χώρες: Τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν. Διαθέτει αφθονία φυσικών πόρων και ποικιλία άγριων ζώων. Περιέχει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ αποτελεί σημαντική πηγή για την αλιεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η πτώση των επιπέδων θα επηρεάσει επίσης τον κόλπο Kara-Bogaz-Gol, στην ανατολική πλευρά της Κασπίας, που έχει βάθος λιγότερο από 5 μέτρα και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές αποθέσεις θαλάσσιων αλάτων στον κόσμο.
Παρά το μέγεθος της λίμνης, το κλίμα παραμένει ηπειρωτικό, με αποτέλεσμα το βόρειο τμήμα της να παγώνει τον χειμώνα. Σε μεγάλη βαρυχειμωνιά, πάγος μπορεί να σχηματισθεί και στη νότια περιοχή, ιδίως με τη μορφή λεπτού στρώματος κοντά στις όχθες.