ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Συναγερμός μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε μετά την νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ συγκάλεσε εκτάκτως την ομάδα εθνικής ασφαλείας, την ώρα που Κίνα και Ρωσία κάνουν μετρήσεις στα σύνορά τους με τη Βόρεια Κορέα για να διαπιστώσουν κατά πόσον έχουν μεταβληθεί τα επίπεδα ακτινοβολίας μετά την νέα πυρηνική δοκιμή.

Η ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με «απόλυτη επιτυχία» ακόμη μία, την έκτη, πυραυλική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων, έβαλε «φωτιά» στην παγκόσμια σκακιέρα, η οποία ταλανίζεται από τις ήδη τεταμένες σχέσεις με το καθεστώς Κιμ.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει πλέον αρχίσει να διαμορφώνεται είναι και η απάντηση του αμερικανού προέδρου στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα: «Θα δούμε» ήταν η λακωνική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει μέσω Twitter πως η προσπάθεια συνομιλίων με το καθεστώς δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

«Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μία μεγάλης κλίμακας πυρηνική δοκιμή. Οι λέξεις και οι πράξεις τους συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα απειλητικές για τις ΗΠΑ», αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συνεχίζει:

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει εξελιχθεί σε μεγάλη απειλή και ντροπή για την Κίνα, η οποία επιχειρεί να βοηθήσει με λίγη επιτυχία».

Ολοκληρώνοντας την σκληρή κριτική του για τη νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, που είναι η έκτη στην ιστορία της χώρας, ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει: «Η Νότια Κορέα ανακαλύπτει, όπως τους είχα πει, πως οι κατευναστικές δηλώσεις τους για τη Βόρεια Κορέα δεν θα έχουν αποτέλεσμα, καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα!».

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε επίσης πως εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, τονίσθηκε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την απάντησή της στη Βόρεια Κορέα.

Παρόμοια «συμμαχία» έκαναν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν οι οποίοι συμφώνησαν να «αντιμετωπίσουν κατάλληλα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιμείνουν στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία και συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση», ανέφερε σε σύντομο τηλεγράφημά του το Xinhua.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.

«Δεν έχουμε τίποτε που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήταν μια δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο πως θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.

Διεθνής καταδίκη

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη νέα πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, με Μέρκελ και Μακρόν να ζητούν από κοινού αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι Μέρκελ και Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τους δύο ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με το Βερολίνο.

«Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

Η πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη απειλής, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν τίθεται θέμα πως είναι άλλη μία πρόκληση, είναι απερίσκεπτη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky news. «Φαίνεται πως κινούνται πιο κοντά προς μια βόμβα υδρογόνου η οποία, αν προσαρμοστεί επιτυχώς σε έναν πύραυλο, θα αποτελέσει αναμφίβολα μια νέα τάξη απειλής».

Ο Τζόνσον είπε πως η Βρετανία προτιμά μια διπλωματική επίλυση και πως καμία από τις στρατιωτικές επιλογές σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Πανηγυρισμοί στην Β. Κορέα

Η Πιονγιάνγκ ανακοινώνοντας την πυραυλική δοκιμή έκανε λόγο για απόλυτη επιτυχία και ένα «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η δοκιμή έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».

«Δεν υπήρξε ούτε διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής», κατέληξε το KCNA.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής υπήρχαν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε νέα πυραυλική δοκιμή εξαιτίας δύο σεισμών που σημειώθηκαν σε διάστημα οκτώ λεπτών . Το επίκεντρο και των δύο σεισμών εντοπίστηκε 75 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Κιμτσέκ.

Το γεγονός ότι οι σεισμοί είχαν εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ισχυροποίησε την πιθανότητα οι δονήσεις οφείλονταν στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

Κάτοικοι της πόλης Γιαντζί, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έναν σεισμό που διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό.

2017 09 03T054450Z 286006482 RC1F7FB5DE30 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(Πηγή: REUTERS/Toru Hanai)

Ιαπωνία: Οι δονήσεις οφείλονται σε πυρηνική έκρηξη

Νωρίτερα η Ιαπωνία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δονήσεις που καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα οφείλονταν σε πυρηνική έκρηξη.

«Αφού εξετάσαμε τα δεδομένα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πυρηνικές δοκιμές», επεσήμανε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε σύντομη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Ασφαλείας της Ιαπωνίας.

Ο Κόνο επεσήμανε ότι το Τόκιο είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο προτού επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά συγχώρητη».

Παράλληλα, η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσί ανακοίνωσε ότι οι δονήσεις που καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρές από αυτές που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές.

«Ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρή», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.

2017 09 03T054454Z 2078180255 RC1E576A7D90 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(Πηγή: REUTERS/Toru Hanai)

Ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα ήταν περίπου 10 κιλοτόνων.

«Η ισχύς (της δόνησης) είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», δήλωσε από την πλευρά του ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», τόνισε.

Βόμβα υδρογόνου επιθεώρησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Πριν από τους δύο σεισμούς, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η Πιονγιανγκ ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, μετέδωσε πριν από λίγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση, ανέφερε το KCNA.

2017 09 02T220114Z 1570512258 RC1606DC3510 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(Πηγή: KCNA via REUTERS)

Η ανακοίνωση της απόκτησης του νέου θερμοπυρηνικού όπλου, την οποία έκανε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καταγράφηκε καθώς η ένταση στην περιοχή είχε ήδη κλιμακωθεί, έπειτα από τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο. Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.

Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πολύ ενεργά την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αρκετά μικρών και ελαφρών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους ή να αποκλείεται η επιτυχής επανείσοδός τους στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η Πιονγκγιάνγκ, που συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων αψηφώντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων που της επιβλήθηκαν, «πρόσφατα κατάφερε» να κατασκευάσει μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός ICBM, ανέφερε το KCNA.

«Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», υποστήριξε το πρακτορείο.

«Όλα τα συστατικά της βόμβας υδρογόνου παρήχθησαν μέσα στη χώρα και όλες οι διαδικασίες βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεάτικο δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνέχισε το KCNA.

2017 09 02T220112Z 1474117421 RC1458283B70 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(Πηγή: KCNA via REUTERS)

Το Τσουτσέ είναι το δόγμα περί της αυτάρκειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ένα μίγμα μαρξισμού και εθνικισμού έμπνευσης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη του. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματά της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε το ινστιτούτο πυρηνικών όπλων της χώρας και «παρακολούθησε μια βόμβα υδρογόνου να φορτώνεται σε έναν ICBM», ενώ όρισε «στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν στην (επιστημονική) έρευνα» για τα πυρηνικά όπλα, που συνεχίζεται.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε το πρακτορείο εικονίζουν τον Κιμ να επιθεωρεί μια ασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, περιστοιχισμένος από επιστήμονες, με ένα διάγραμμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-14 κρεμασμένο σε έναν τοίχο.

Ο Λι Τσουν-γκέουν, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Νότιας Κορέας (Science and Technology Policy Institute, STEPI), επισήμανε ότι το σχήμα της νέας βόμβας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που έδειχναν φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί πέρυσι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάζονταν βόμβες σφαιρικού σχήματος. Αυτό μοιάζει να υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα θερμοπυρηνικό όπλο δύο σταδίων ή μια βόμβα υδρογόνου, πρόσθεσε.

Η ένταση είχε αρχίσει να αυξάνεται για άλλη μια φορά στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ αντάλλαξαν απειλές: η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να πλήξει το Γκουάμ αφού ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» αν απειλήσει τη χώρα του.

Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να κλιμακώνει την ένταση την Τρίτη, όταν εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, κάνοντας μια δοκιμή που ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή.