Βραζιλία: Ανησυχία για τις «οπισθοχωρήσεις» στην περιβαλλοντική πολιτική από τον Τέμερ
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα «ανησυχεί βαθιά» για «τις «οπισθοχωρήσεις» σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική πολιτική στη Βραζιλία μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μισέλ Τεμέρ, όπως δήλωσε η Μπέθανι Γουόλντερ διευθύντρια της Εταιρείας για την Οικολογική Αποκατάσταση (SER).
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας του 7ου Διεθνούς Διάσκεψης της SER, που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία με τη συμμετοχή χιλίων ειδικών σε περιβαλλοντικά θέματα, τονίζεται ότι πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος που έχει υποστεί ζημιά, αλλά ακόμη κι αυτό «δεν θα είναι αρκετό για να αντιστραφεί η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση, αν δεν σταματήσουμε να καταστρέφουμε το οικοσύστημα».
Η διάσκεψη αυτή διοργανώθηκε την ώρα που στη Βραζιλία έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει προς εκμετάλλευση έναν προστατευόμενο δρυμό στον Αμαζόνιο, που εκτείνεται σε 46.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Την Τετάρτη η δικαιοσύνη αποφάσισε την αναστολή του διατάγματος του Τεμέρ, το οποίο άνοιγε τον δρόμο για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου αυτού του δρυμού που βρίσκεται στις βόρειες Πολιτείες Αμαπά και Παρά και πιστεύεται ότι έχει μεγάλα αποθέματα σε χρυσό, σίδηρο, μαγγάνιο και άλλα μέταλλα.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει κατά της δικαστικής απόφασης, όμως πρόσθεσε ότι θα παγώσει οποιαδήποτε ενέργεια για διάστημα 120 ημερών προκειμένου να συζητήσει το θέμα με τους πολίτες.
«Ξεκινώντας από τώρα το υπουργείο θα ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση με την κοινωνία για τους εναλλακτικούς τρόπους προστασίας της περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλευμάτων της Βραζιλίας.
«Η Βραζιλία ήταν πρωτοπόρος στη Λατινική Αμερική, όμως πλέον παρατηρούμε μόνο σημαντικές οπισθοχωρήσεις στην περιβαλλοντική πολιτική», εκτίμησε η Βέρα Λεξ Ένγκελ, διοργανώτρια της διάσκεψης.
Καθώς η χώρα ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους πόρους για την περιβαλλοντική προστασία.