Λαβρόφ: Θα αντιδράσουμε σκληρά στο κλείσιμο του προξενείου του Σαν Φρανσίσκο
Σκληρή απάντηση ετοιμάζει η Ρωσία στην απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο της Μόσχας στο Σαν Φρανσίσκο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι Αμερικανοί έδωσαν 48 ώρες στο Κρεμλίνο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, στο όνομα της «ισοτιμίας» που είχαν επικαλεστεί οι Ρώσοι μειώνοντας κατά πολύ τον αριθμό των Αμερικανών διπλωματών που εργάζονταν στη Ρωσία.
«Θα αντιδράσουμε σκληρά μόλις ολοκληρώσουμε την ανάλυση μας», είπε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος στους φοιτητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) της Μόσχας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος αυτός των κυρώσεων δεν ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ρωσίας.
«Αλλά θέλω να πω», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας «ότι όλη αυτή την ιστορία με την ανταλλαγή κυρώσεων στην λογική του ‘μια σου και μια μου’ δεν την αρχίσαμε εμείς. Την ξεκίνησε η κυβέρνηση Ομπάμα, για να υπονομεύσει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να μην επιτρέψει στον Τραμπ να προωθήσει εποικοδομητικές ιδέες είτε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ρωσία».
Ακόμη, είπε ότι Αμερικανός πρόεδρος ακόμη και τώρα κάνει παρόμοιες δηλώσεις (περί εξομάλυνσης των σχέσεων) και πως «ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επανειλημμένα έχει πει ότι μας ενδιαφέρει η εξομάλυνση». «Πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση προς την κατεύθυνση αυτή, στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού» είπε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» και πως «η συζήτηση για το ζήτημα αυτό θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα αντιδράσουμε».
«Το ότι χθες με ειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (τηλεφωνικώς-σ.σ.) και στην συνέχεια μας επέδωσαν την νότα, μου δημιουργεί μια διφορούμενη αίσθηση», είπε ο Λαβρόφ για να προσθέσει τα εξής : «Προφανώς δεν ήθελαν να δεχθούν την δική μας λογική ότι ο περιορισμός σε 455 διπλωμάτες (η απόφαση της Μόσχας να περιορίσει το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα σε 455 άτομα-σ.σ.) συνιστά ίση εκπροσώπηση. Οι ΗΠΑ απέρριψαν την λογική της ίσης εκπροσώπησης και μείωσαν κατά μια μονάδα τον αριθμό των γενικών μας προξενείων. Είχαμε προξενεία στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και το Χιούστον».
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ το ζήτημα αυτό με τα προξενεία είναι μια παλιά ιστορία, αφού την εποχή της ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ είχαν επίσης τέσσερα γενικά προξενεία, στο Λένινγκραντ, το Σβερντλόφσκ, το Βλαντιβοστόκ και το Κίεβο. «Όταν η ΕΣΣΔ έπαψε να υπάρχει, τους προτείναμε να ανοίξουν τέταρτο προξενείο στην Ρωσία. Εκείνοι μας είπαν ‘όχι ευχαριστούμε, τα τρία είναι αρκετά’» είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση αυτή μπορούμε να φυσικά να μιλάμε για ίση εκπροσώπηση, αλλά η ίση εκπροσώπηση ούτως ή άλλως εξακολουθεί να είναι ιδιόμορφη, αφού στον αριθμό των διπλωματών συμπεριέλαβαν και τους συνεργάτες της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ».