Κένυα: Άκυρη η εκλογή του προέδρου σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο (pics)
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας κήρυξε άκυρη την εκλογή του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα λόγω παρατυπιών εκ μέρους του εκλογικού συμβουλίου και διέταξε τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών.
«Η ανακήρυξη της νίκης του Κενυάτα είναι άκυρη και κενή περιεχομένου», δήλωσε ο δικαστής Ντέιβιντ Μαράνγκα, ανακοινώνοντας την ετυμηγορία των τεσσάρων από τους έξι δικαστές. Οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 8 Αυγούστου.
Η απόφαση αυτή φέρνει ξανά αντιμέτωπους στην κούρσα για την προεδρία τον Ουχούρου Κενυάτα και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα. Ο πρόεδρος Κενιάτα επενεξελέγη το βράδυ της Παρασκευής για δεύτερη πενταετή θητεία με ποσοστό 54,27% των ψήφων έναντι 44,74% του Οντίνγκα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Όμως η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα κάνοντας λόγο για εκλογική «παρωδία».
(Ο Ουχούρου Κενυάτα. Πηγή: REUTERS/Thomas Mukoya)
Βίαια επεισόδια με νεκρούς
Έπειτα από την ανακήρυξη της νίκης του Κενιάτα ξέσπασαν βίαια επεισόδια στο δυτικό τμήμα της χώρας και στις παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 16 ανθρώπων - εννέα στις παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι, εκ των οποίων ένα κορίτσι εννέα ετών, και επτά στο δυτικό τμήμα της χώρας - σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που συντέθηκε από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.
(Πηγή: REUTERS/Goran Tomasevic)
Μία μέρα αργότερα η αντιπολίτευση κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους – μεταξύ των οποίων και παιδιά – ωστόσο το κόμμα δεν κατάφερε να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Το πρακτορείο Reuters από την πλευρά του επιβεβαίωσε το θάνατο 11 ανθρώπων, επικαλούμενο αξιωματούχους και έναν αυτόπτη μάρτυρα. Στον ίδιο απολογισμό προχώρησε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
(Πηγή:Reuters/Thomas Mukoya)
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα είχε πει:
Είχαμε προβλέψει ότι θα νόθευαν τις εκλογές και θα άρχιζαν να σκοτώνουν αθώους. Αυτό έχουν κάνει. Είναι ένα αδύναμο καθεστώς που καταφεύγει στον φόνο αντί να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα. Είναι πράγματα που συμβαίνουν σε αποτυχημένα κράτη όπως η Αϊτή ή το Ιράκ.
(Ο Ράιλα Οντίνγκα. Πηγή: REUTERS/Thomas Mukoya)