Το ταξίδι θανάτου των «Αϊλάν» της Μιανμάρ
Τραγικό θάνατο βρήκαν 20 άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις διώξεις που υφίστανται στην Μιανμάρ. Είκοσι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, πνίγηκαν στον ποταμό Ναφ, το φυσικό σύνορο μεταξύ Μιανμάρ και Μπαγκλαντές, το οποίο έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες. Δώδεκα από τους νεκρούς ήταν παιδιά.
Σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές, μια βάρκα στην οποία επέβαιναν Ροχίνγκια, στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, ανετράπη, με αποτέλεσμα 20 από αυτούς να πνιγούν στα νερά του ποταμού Ναφ.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι Ροχίνγκια προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη Μιανμάρ. Ακόμη κι από εδώ είναι ορατός ο καπνός από τις φωτιές στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ακούγονται συχνά και οι πυροβολισμοί», είπε στο CNNi ο Ariful Islam, διοικητής της συνοριοφυλακής του Μπαγκλαντές.
Πηγή: REUTERS/Soe Zeya Tun
Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, σχεδόν 50.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην επαρχία Ραχίν της Μιανμάρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς πέρασαν τα σύνορα με το Μπαγκλαντές, ενώ άλλες 20.000 βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην μεθόριο.
«Ο κύκλος της βίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει επειγόντως να γίνει κάτι για αυτό», τόνισε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Μιανμάρ, Yanghee Lee.
Πηγή: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain
Το κύμα φυγής των μουσουλμάνων Ροχίνγκια ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από τις «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» της κυβέρνησης, ως «αντίποινα» για την επίθεση ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον δυνάμεων ασφαλείας, που άφησε πίσω της 12 νεκρούς.
Πηγή: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain
Οι Ροχίνγκια, είναι μουσουλμανική μειονότητα στη βουδιστική Μιανμάρ, στην οποία αν και ζουν επί αιώνες, θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.
Πηγή:REUTERS/Mohammad Ponir Hossain
Παρόμοια αντιμετώπιση έχουν οι Ροχίνγκια και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές, όπου δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών.
Οι Ροχίνγκια βιώνουν έναν από τους μεγαλύτερους διωγμούς παγκοσμίως με τον στρατό της Μιανμάρ να έχει διαπράξει μια σειρά εγκλημάτων εναντίον τους. Μαζικές δολοφονίες, ομαδικοί βιασμοί, επιδρομές σε χωριά, είναι μερικά από αυτά που περιγράφονται στις αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη Μιανμάρ που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.
Πηγή: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain
Σύμφωνα με τον Islam, οι συνοριοφύλακες παρακολουθούν στενά το προσφυγικό κύμα από τη Μιανμάρ, στην οποία έχουν στείλει πίσω περίπου χίλιους ανθρώπους, από τότε που ξεκίνησε η ένταση, πριν από σχεδόν μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ, περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις «συντονισμένες επιθέσεις εξτρεμιστών».
Bodies of 20 Rohingya Muslims pulled from river on Bangladesh border, By Rebecca Wright and Euan McKirdy, CNN