ΚΟΣΜΟΣ

Το «φάντασμα» των απεργιών για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις επανέρχεται στη Γαλλία (pics)

Το «φάντασμα» των απεργιών για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις επανέρχεται στη Γαλλία (pics)
REUTERS/Charles Platiau

Οι μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα φέρνουν μεγάλο «πονοκέφαλο» στην προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν με το «σύννεφο» των απεργιακών κινητοποιήσεων να επιστρέφει στο Παρίσι, περίπου έναν χρόνο μετά τις απεργίες που είχαν παραλύσει το 2016 τη χώρα. Το συνδικάτο CGT καταφέρθηκε κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από την κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ και κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα «φιλόδοξη, ισορροπημένη και δίκαιη».

«Όλοι οι φόβοι που είχαμε επιβεβαιώθηκαν και ο επιπλέον φόβος είναι προφανής: πρόκειται για το τέλος των συμβάσεων εργασίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέ. Παράλληλα, κάλεσε «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου», ημερομηνία που η CGT έχει οργανώσει κινητοποίηση κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι κινητοποιήσεις που έρχονται ξυπνούν μνήμες από τις πολυήμερες απεργίες που είχαν διοργανωθεί το 2016, κατά την διάρκεια της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, και τις εικόνες βίας που είχαν σημειωθεί στη Γαλλία την περίοδο που στην χώρα διοργανωνόταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

«Αυτό που μας παρουσίαζαν σαν μια επανάσταση, είναι η συνέχεια αυτού που γινόταν προηγουμένως», πρόσθεσε ο Μαρτινέ για την νέα «δοκιμασία» για τους εργαζομένους.

(Ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέ/REUTERS/Charles Platiau)

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO, ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «σημεία ασυμφωνίας» έπειτα απ' αυτούς «τους τρεις μήνες των συνεννοήσεων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους και πως το συνδικάτο του «θα εξετάσει τώρα προσεκτικά τα κείμενα».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως υπάρχουν τρεις στήλες: τι επιτύχαμε, τι αποφύγαμε και σε τι διαφωνούμε, υπάρχουν στοιχεία και για τις τρεις», επανέλαβε.

Παράλληλα και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δικαιώθηκε «σε πολλά σημεία», ο γενικός γραμματέας του εργατικού συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση επειδή χάθηκε η ευκαιρία να κάνουμε τον κοινωνικό διάλογο κεντρικό στοιχείο της διακυβέρνησης των επιχειρήσεων», αλλά δεν κάλεσε σε διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης.

(REUTERS/Charles Platiau)

«Φιλόδοξη, ισορροπημένη και δίκαιη» η μεταρρύθμιση κατά τον Φιλίπ

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής προσπάθειας, κάνοντας λόγο για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της προεδρίας Μακρόν, που περιλαμβάνεται σε πέντε διατάγματα, μία μεταρρύθμιση που είναι «φιλόδοξη, ισορροπημένη και δίκαιη».

Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις, μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα: τα διατάγματα ευνοούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη φιλοδοξία να τους δώσουν «έναν προσαρμοσμένο εργατικό κώδικα», όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάσθηκαν τα διατάγματα.

«Για πρώτη φορά, μια μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας δίνει την προτεραιότητα στις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό παρουσιάζοντας τη μεταρρύθμιση.

Η μεταρρύθμιση θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία ιδιαίτερα στις μικρές εταιρείες, καθώς επιτρέπει σε εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους να διεξάγονται άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργοδότες και έναν αντιπρόσωπο του προσωπικού ο οποίος δεν θα είναι απαραίτητο να είναι μέλος συνδικάτου.

(Η συνάντηση συνδικάτων - κυβέρνησης/REUTERS/Charles Platiau)

Τα κείμενα του νέου εργατικού κώδικα, τα οποία συντάχθηκαν με τη μεγαλύτερη μυστικότητα και παρουσιάσθηκαν στις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν στόχο να «κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια» για να καταπολεμήσουμε την ανεργία, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

«Η αλήθεια είναι πως για τα αφεντικά, ιδιαίτερα μικρών εταιρειών, και για τους ξένους επενδυτές, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία θεωρείται τροχοπέδη για τις προσλήψεις και την επένδυση», δήλωσε ο Φιλίπ.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (CPME) Φρανσουά Ασλέν χαιρέτισε μια «ιδιαίτερα πραγματιστική» μεταρρύθμιση.

(Η συνέντευξη Τύπου του Εντουάρ Φιλίπ ύστερα από την παρουσίαση μεταρρύθμισης/REUTERS/Charles Platiau)

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις είναι ένα τεστ της πρόθεσης του Μακρόν να πιέσει για μεταρρυθμίσεις που έχουν διχάσει τους γάλλους ψηφοφόρους, αλλά τις οποίες παρακολουθούν από κοντά επενδυτές και χώρες όπως η Γερμανία, που θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται καθώς η δημοτικότητα του 39χρονου προέδρου σημειώνει σημαντική πτώση. Οι πρώτες ανακοινώσεις του περιλάμβαναν μία μεταρρύθμιση του φόρου μεγάλης περιουσίας και περικοπές στα επιδόματα στέγασης, με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να αισθάνονται πως οι πολιτικές του Μακρόν ευνοούν τους πλούσιους, αναφέρουν υπεύθυνοι εταιρειών δημοσκοπήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ