ΚΟΣΜΟΣ

Υπό διωγμό οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ, αναζητούν καταφύγιο στο αφιλόξενο Μπαγκλαντές

REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την Μιανμάρ οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσουν από το χειρότερο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στην πολιτεία Ραχίν την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μόνο την τελευταία εβδομάδα, 18.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα με το Μπαγκλαντές, αναζητώντας καταφύγιο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι είτε άρρωστοι είτε τραυματισμένοι από σφαίρες, μετά και τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην περιοχή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο μεταξύ Μιανμάρ και Μπαγκλαντές είναι δύσκολο να υπολογισθεί με ακρίβεια, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να σημειώνει πως «εκατοντάδες κι εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί».


Πηγή:REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Το νέο κύμα διώξεων σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας «πυροδοτήθηκε» από μια σειρά επιθέσεων που εξαπέλυσαν αντάρτες Ροχίνγκια εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ την περασμένη Παρασκευή, στη βόρεια πολιτεία Ραχίν, όπου ζει κυρίως αυτή η μουσουλμανική μειονότητα. Στις πρόσφατες συγκρούσεις, σύμφωνα με το Reuters, έχασαν τη ζωή τους 109 άνθρωποι, κυρίως αντάρτες, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άμαχοι.


Πηγή:REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Το γεγονός αυτό ώθησε πολλούς μουσουλμάνους Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από 400.000 ομοεθνείς τους πρόσφυγες.

Ροχίνγκια: Ανεπιθύμητοι σε Μιανμάρ και Μπαγκλαντές


Πηγή: RETUERS/Soe Zeya Tun

Οι Ροχίνγκια, είναι μουσουλμανική μειονότητα στη βουδιστική Μιανμάρ, στην οποία αν και ζουν επί αιώνες, θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη Μιανμάρ που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.


Πηγή: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Παρόμοια αντιμετώπιση έχουν οι Ροχίνγκια και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές, όπου δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών.

Οι Ροχίνγκια βιώνουν έναν από τους μεγαλύτερους διωγμούς παγκοσμίως με τον στρατό της Μιανμάρ να έχει διαπράξει μια σειρά εγκλημάτων εναντίον τους. Μαζικές δολοφονίες, ομαδικοί βιασμοί, επιδρομές σε χωριά, είναι μερικά από αυτά που περιγράφονται στις αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Πηγή: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ροχίνγκια προειδοποίησε και ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξει άμεσα ανάληψη δράσης, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι επικρίσεις για τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση της Μιανμάρ σε αυτή την κρίση, ενώ η ηγέτης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κιι κατηγορείται ότι με τις δηλώσεις και τη στάση της πυροδοτεί περισσότερο την ένταση.

Το επικίνδυνο ταξίδι προς το Μπαγκλαντές

Διωγμένοι από το μέρος που θεωρούν πατρίδα τους, τη Μιανμάρ, χιλιάδες Ροχίνγκια παίρνουν τον δρόμο προς το Μπακγλαντές, έναν δρόμο γεμάτο κινδύνους κι εμπόδια, όπως περιγράφει μιλώντας στο CNNi η 28χρονη Σάιρα Μπεγκούμ, που έφυγε από τον χωριό Ρομρού και πλέον ζει στοιβαγμένη με χιλιάδες άλλους ανθρώπους στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη μεθόριο με το Μπακγλαντές.


Πηγή:REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Οι άνδρες του χωριού, οδήγησαν μια ομάδα ανθρώπων, κυρίως γυναικόπαιδα, με ασφάλεια στον ποταμό Ναφ, φυσικό σύνορο μεταξύ Μπαγκλαντές και Μιανμάρ, ενώ οι ίδιοι επέστρεψαν στο Ραχίν για να διαφυλάξουν ό,τι μπορέσουν.


Πηγή:REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

«Περιμέναμε μέχρι να σκοτεινιάσει και μετά διασχίσαμε τον ποταμό και περάσαμε στο Μπαγκλαντές χωρίς να μας αντιληφθούν οι συνοριοφύλακες. Φτάσαμε στον καταυλισμό Μπαλουκαλί, αλλά δεν ξέρουμε ούτε πού θα μείνουμε ούτε τι θα φάμε», λέει η Σάιρα, ενώ μια άλλη πρόσφυγας, η Αμένα Κατούν, λέει ότι δέχθηκε πυρά στην προσπάθειά της να περάσει τα σύνορα.

«Όλα ξεκίνησαν όταν ο στρατός και κάποιοι πολίτες, βρήκαν τα πτώματα τριών βουδιστών κοντά σε ένα χωριό Ροχίνγκια. Τρελάθηκαν, ήρθαν τα μεσάνυχτα και πυρπόλησαν τις καλύβες μας. Τρέχαμε για να σωθούμε», περιγράφει η Αμένα και θυμάται πως καθώς σκαρφάλωνε τα συρματοπλέγματα στην προσπάθειά της να περάσει τα σύνορα, οι στρατιώτες την πυροβόλησαν.


Πηγή:REUΤERS/Soe Zeya Tun

«Οι Μπαγκλαντεσιανοί συνοριοφύλακες, δεν μας επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα κι έτσι έκτοτε είμαι εγκλωβισμένη σε αυτό το κομμάτι γης με την οικογένειά μου», λέει η Αμένα, προσθέτοντας πως δεν θέλει να επιστρέψει με τα παιδιά της «στο στόμα του λύκου».

Ο προσφυγικός καταυλισμός στήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει μέχρι στιγμής φιλοξενήσει πάνω από 85 χιλιάδες Ροχίνγκια που περνούν τα σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης