ΝΖΖ: Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα
Αισιόδοξο είναι το μήνυμα ελβετικού δημοσιεύματος σχετικά με την ολοκλήρωση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ολοκληρωθεί, όντως, το καλοκαίρι του 2018 επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι τότε σε θέση να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές χωρίς εξωτερική βοήθεια. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το έκανε η χώρα στις 24 Ιουλίου με την επιτυχή έκδοση 5ετούς ομολόγου», προσθέτει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.
Ακόμη, προσθέτει πως «η ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ξεκίνησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, η οποία δρομολόγησε την τελική συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της. Οι ανατιμήσεις στην ελληνική χρηματαγορά αποδίδονται ως επί το πλείστον στο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, οι οποίοι ερμήνευσαν τη συμφωνία ως απόδειξη ότι η μέχρι πρότινος ακροαριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο του οικονομικού ρεαλισμού».
Η ΝΖΖ εκτιμά ότι «το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε προκαταλάβει αυτή την εξέλιξη: στις 17 Ιουλίου ο γενικός δείκτης είχε φτάσει στο υψηλό των 858,08 μονάδων ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο 5,21%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Έκτοτε όμως η ελληνική χρηματαγορά δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κεφαλαιοποιεί τις καλές ειδήσεις, όπως την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στις 18 Αυγούστου (...). Από τις 24 Ιουλίου (...) οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 30 μονάδες βάσεις στο 5,5% ενώ το Χρηματιστήριο κινείται τις 835 μονάδες».
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, «υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι΄ αυτή τη στάση αναμονής: αφενός η συμφωνία του Ιουνίου δεν ήταν επαρκής για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ. Αφετέρου οι τράπεζες, οι οποίες έπαιζαν παραδοσιακά ηγετικό ρόλο στο χρηματιστήριο, δεν έχουν λύσει ακόμη τα προβλήματά τους με τα κόκκινα δάνεια. Μολονότι οι τράπεζες είδαν τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται σημαντικά από τις αρχές του έτους (έως 30%), δεν υπαγορεύουν πλέον τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο. Επιπλέον οι επενδυτές δεν έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση όμως που ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, η εικόνα αυτή θα μπορούσε να αλλάξει άρδην».