ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί σπεύδουν να ταξιδέψουν στη Β. Κορέα

instagram/ willripleycnn

Σπεύδουν να ταξιδέψουν στην Βόρεια Κορέα οι Αμερικανοί, προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση ταξιδιών στη συγκεκριμένη χώρα.

Η απαγόρευση ταξιδιού στη Βόρεια Κορέα για Αμερικανούς υπηκόους θα εφαρμοστεί από 1ης Σεπτεμβρίου, ενώ οι Αμερικανοί που βρίσκονται στη χώρα θα πρέπει να αποχωρήσουν πριν την ημερομηνία αυτή, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Με την επικείμενη απαγόρευση ταξιδιού, ένιωσα ότι ήταν ή τώρα ή ποτέ», ανέφερε στο CNNi ο Nicholas Burkhead, κάτοικος της Βιρτζίνια, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι τελείωνε ο χρόνος για να μάθει κορεατικά πριν από την απαγόρευση.

Για τον Buckhead η απειλή σύλληψης και φυλάκισης στο απολυταρχικό καθεστώς δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας, ούτε η απειλή ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να αποτελέσει το έδαφος για πυρηνικό πόλεμο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα απαγορεύσει τα ταξίδια στη χώρα από πολίτες της μετά τον θάνατο του 22χρονου Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ, λόγω του κινδύνου "μακροχρόνιας κράτησης" εκεί.

Μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις θα υπάρχουν για την απαγόρευση, κατά τη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Εξωτερικών. Οι δημοσιογράφοι είναι μία από αυτές.

«Τα αμερικανικά διαβατήρια θα ακυρωθούν για ταξίδια μέσω και προς την Βόρεια Κορέα και οι πολίτες θα οφείλουν να αποκτήσουν διαβατήριο που θα φέρει ειδική έγκριση για να ταξιδέψουν εκεί», ανέφερε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Παρά τις πρόσφατες εντάσεις και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Β. Κορέα, ο τουρισμός προς την εν λόγω χώρα συνεχίζεται. Σε μια πρόσφατη πτήση, ωστόσο, υπήρχαν μόλις οκτώ Αμερικανοί –λιγότεροι από ότι συνήθως-, από τους τελευταίους στους οποίους επετράπη το ταξίδι.

«Είναι κρίμα για οποιονδήποτε είναι περίεργος να πάει, αλλά ιδιαίτερα για τους Βορειοκορεάτες που μπορεί να θέλουν να μάθουν πως είναι οι Αμερικανοί τουρίστες», ανέφερε ένας επιβάτης της πτήσης.

Ο Καρίμ, ένας πρώην γιατρός που ταξιδεύει ανά τον κόσμο στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας, είπε ότι επίσπευσε το ταξίδι του στη χώρα για αρκετούς μήνες, προκειμένου να προλάβει την απαγόρευση.

Το ΥΠΕΞ δεν παρακολουθεί τον αριθμό των Αμερικανών ταξιδιωτών στη Βόρεια Κορέα, αλλά ταξιδιωτικοί πράκτορες εκτιμούν ότι φτάνουν τις μερικές εκατοντάδες κάθε χρόνο.

Last Americans rush to North Korea ahead of travel ban

By Will Ripley and Amy La Porte, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης