Αφγανιστάν: Ακτιβιστές ζητούν νομοθετική προστασία των θυμάτων βασανιστηρίων
Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι να τροποποιήσει το νομοσχέδιο κατά των βασανιστηρίων, που υιοθετήθηκε πριν μερικούς μήνες, ώστε να επιτρέψει σε όσους έχουν υποστεί κακομεταχείριση από τις δυνάμεις ασφαλείας να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ένα παράρτημα στο νομοσχέδιο κατά των βασανιστηρίων θα επιτρέψει στα θύματα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης, κάτι που δεν επιτρέπεται βάσει του νόμου, επισημαίνουν οι ακτιβιστές.
Το παράρτημα αυτό έχει συνταχθεί ήδη και οι υποστηρικτές της ελπίζουν ότι ο Γάνι θα υπογράψει διάταγμα ώστε να αποτελέσει επισήμως μέρος του νομοσχεδίου.
Εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου δεν σχολίασε το θέμα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να ξεκινά έρευνα και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας που κατηγορούνται για βασανιστήρια, κάτι που συμβαίνει σπάνια, όπως επισημαίνουν ακτιβιστές και ερευνητές.
«Η ευρεία χρήση και αποδοχή των βασανιστηρίων στο Αφγανιστάν καθιστά την ποινικοποίησή τους και τη δίωξη των φερόμενων βασανιστών άμεση προτεραιότητα», δήλωσε η Πατρίσια Γκρόσμαν ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η οποία ζητεί τη νομοθέτηση του παραρτήματος.
Ερευνητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εξάρει στο παρελθόν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Γάνι να ποινικοποιήσει τα βασανιστήρια, ωστόσο εξακολουθούν να είναι συχνές οι καταγγελίες για τη χρήση τους.
Τον Απρίλιο ο ΟΗΕ σε έκθεσή του επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η αφγανική κυβέρνηση δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη χρήση βασανιστηρίων. Σχεδόν το 40% όσων έχουν συλληφθεί για αδικήματα που συνδέονται με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη χώρα απάντησε ότι βασανίστηκαν ή υπέστησαν κακομεταχείριση από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, κυρίως την αστυνομία και τις υπηρεσίες Πληροφοριών.
Μεταξύ των μεθόδων που περιέγραψαν στους ερευνητές του ΟΗΕ ήταν σοβαρά χτυπήματα στο σώμα και τις πατούσες με πλαστικούς σωλήνες, καλώδια ή βέργες, ηλεκτροσόκ, ακόμη και στα γεννητικά όργανα, παρατεταμένο κρέμασμα από τα χέρια και πνιγμό.
Το να επιτραπεί στα θύματα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη θα διασφαλίσει ότι θα λάβουν αποζημίωση και θα επιτρέψει τη δημόσια καταγραφή των περιπτώσεων βασανιστηρίων, δήλωσε η Σαχαρζάντ Άμπαρ, μια ακτιβίστρια της κοινωνίας των πολιτών που εργάζεται σε υποθέσεις βασανιστηρίων.