ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ζητά χρηματοδότηση από τα κράτη - μέλη για το προσφυγικό

REUTERS

Την ώρα που στην Τουρκία συνεχίζεται το κύμα εκκαθαρίσεων δημοσίων υπαλλήλων, τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδέει με την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος πριν από ένα χρόνο περίπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση – παρά τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις απέναντι στη γειτονική χώρα -, η οποία πιέζεται από τις νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, καλεί τις χώρες-μέλη να προσφέρουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ, τόνισε την Παρασκευή ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για την προσφυγική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Ο Έτινγκερ υποσχέθηκε 300 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, τα οποία εντάσσονται στην πληρωμή 3 δισεκατομμυρίων, που λήγει στο τέλος του 2018. Ο ίδιος, επεσήμανε, ωστόσο, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ότι η κάθε χώρα μεμονωμένα θα πρέπει να εξασφαλίσει το υπολειπόμενο ποσό.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν χρηματοδότηση τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων», είπε ο Έτινγκερ στη συνέντευξη.

Στη συμφωνία του Μαρτίου του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να φιλοξενεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία συμφώνησε να ανακόψει τις ροές των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Η πρώτη πληρωμή συνολικά τριών δισεκατομμυρίων έχει προγραμματιστεί για μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό το ποσό θα προκύψει από το 1 δισ. που θα βάλει η Ένωση και τα υπόλοιπα 2 δισ. από τις χώρες-μέλη.

Το κύμα εκκαθαρίσεων στην Τουρκία καλά κρατεί

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη το κύμα εκκαθαρίσεων των δημοσίων υπαλλήλων της, το οποίο ξεκίνησε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Με δύο νέα διατάγματα που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, περισσότεροι από 900 δημόσιοι υπάλληλοι υπουργείων, δημόσιων θεσμών, ακαδημαϊκοί και το στρατό, απολύθηκαν.

Σύμφωνα με τα διατάγματα, θα απαιτηθεί η άδεια του προέδρου Ερντογάν για οποιαδήποτε διερεύνησή του επικεφαλής του εθνικού γραφείου πληροφοριών ΜΙΤ, επί της ουσίας παρέχοντάς του πλήρη ασυλία.. Ο Ερντογάν θα προεδρεύει επίσης του εθνικού συμβουλίου συντονισμού πληροφοριών.

Σύμφωνα με ένα από τα μέτρα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας θα έχει την εξουσία να διερευνά μέλη του κοινοβουλίου για εικαζόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν ή μετά από εκλογές.

Σε ένα από τα διατάγματα, διατάσσεται επίσης το κλείσιμο του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Dihaber και δύο εφημερίδων, που έχουν τη βάση τους στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα περίπου 130 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, ενώ 150 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία απέλυσε ή έθεσε σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 150.000 υπαλλήλους σε εκκαθαρίσεις της από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Ερντογάν τους συνδέει με το κίνημα του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Ο ίδιος ο Γκιουλέν έχει καταδικάσει το πραξικόπημα και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης