ΚΟΣΜΟΣ

Τις κτηνωδίες της Μπόκο Χαράμ στον Νίγηρα καταδεικνύουν νέα στοιχεία του ΟΗΕ

Τις κτηνωδίες της Μπόκο Χαράμ στον Νίγηρα καταδεικνύουν νέα στοιχεία του ΟΗΕ
REUTERS/Zanah Mustapha/File Photo

Τις κτηνωδίες που διαπράττει η εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στον Νίγηρα καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτά, τουλάχιστον 540 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, απαχθεί ή τραυματιστεί σε επιθέσεις που αποδίδονται στην οργάνωση από τον Φεβρουάριο του 2015 στην επαρχία Ντίφα στα νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά στη Νιγηρία.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει πως «έχουμε καταγράψει περίπου 540 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή απαχθεί από τον Φεβρουάριο του 2015 οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στον Νίγηρα».

Ένας προηγούμενος απολογισμός του ΟΗΕ τον Ιανουάριο έκανε λόγο για 177 αμάχους που σκοτώθηκαν από τη τζιχαντιστική οργάνωση μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2016 στην περιοχή αυτή.

Σημειώνεται πως οι πιο αιματηρές επιθέσεις γίνονται σε χωριά κοντά στη μεθόριο με τη Νιγηρία και σε περιοχές κοντά στη λίμνη Τσαντ, που βρίσκεται μεταξύ του Νίγηρα, του Τσαντ και της Νιγηρίας, σύμφωνα με τις αρχές της Ντίφα. Το «70%» των νεκρών έχει καταγραφεί στην περιοχή Μπόσο, επισημαίνει το OCHA.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν δίνει στοιχεία για τον αριθμό των Νιγηριανών στρατιωτών και των μαχητών της Μπόκο Χαράμ που έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα στην περιοχή. Επισημαίνει ωστόσο, ότι έχει συγκεντρώσει «όχι εκτενή στοιχεία» για τα θύματα μεταξύ των αμάχων από τους «συνεργάτες μας επί του πεδίου».

Κάποια από τα θύματα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας, κάηκαν ζωντανά ή σφαγιάστηκαν, εξήγησε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως η Μπόκο Χαράμ δεν διαθέτει βάση στον Νίγηρα και ξεκίνησε τις επιθέσεις της στη χώρα αυτή στις 6 Φεβρουαρίου 2015.

Ο στρατός διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό 39 ανθρώπων, 33 γυναικών και 6 αγοριών, που απήχθησαν στις αρχές Ιουλίου από τη τζιχαντιστική οργάνωση στο Ενγκαλέουα, ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Τσαντ.

Στην επαρχία Ντίφα έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, πολλές χιλιάδες εκ των οποίων εξαρτώνται για να επιβιώσουν από τον πολύ φτωχό πληθυσμό της περιοχής, τονίζει ο ΟΗΕ ο οποίος κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τη χρηματική της στήριξη.